Реклама / Ads
5| 2193 |27.08.2024 НОВИНИ

Генерал Сирски увери: Армията ни продължава да се придвижва напред в Курска област

.
Главнокомандващият на ВСУ генерал Олександър Сирски Източник: БГНЕС
Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Олександър Сирски обяви броя на пленените руски военни в курското направление. За първи път по украинска телевизия Сирски коментира украинската офанзива в областта, която стартира на 6 август, и дава и още един интересен детайл от плановете и реализацията на украинската армия.
 

Сирски обяснява като мотив, провокирал "Курския план" това, че Руската федерация е обстрелвала ежедневно граничните села именно от тази област, украинското население е давало много жертви, а и десетки селища са били унищожени. Но освен това, според Сирски, противникът е съсредоточавал значителен брой войски в това направление и е планирал нова настъпателна операция именно от там.

 

Така украинският операция е имала за цел създаване на зона за сигурност, прекратяване на обстрела от територията на руската федерация, защита на гражданските обекти в Сумска област, но и "да се изпревари врага".

 




Това е интересен детайл от изказването на Сирски с оглед и на решението на руската армия да открие изненадващо втори фронт в Харковска област през май 2024 г. Водещи анализатори смятат, че решението тогава е било провокирано от целта да се принуда Украйна да изтегли войски от фронта в Донбас и РФ да постигне превземане на административните граници на Донецката република на фона на многомесечно бавно и драматично напредване на война на изтощение. Няма потвърждение обаче от независими източници до този момент дали наистина руската армия и Кремъл са готвели откриването на такъв трети фронт от посока Курска област.

 

Сирски коментира днес и че украинската армия продължава да се придвижва напред и декларира, че към днешна дата Украйна контролира над 1294 кв. км територия и 100 населени места. Също до днес в това направление са пленени 594 военнослужещи от Въоръжените сили на Русия. Припомняме, че Украйна и Русия извършиха обмен на военнопленници, като в рамките на него вече са били освободени 115 войници, взети именно в Курското направление.





"Врагът се опитва да ни устои, той изтегля войски от други посоки, като по този начин ги отслабва и се опитва да създаде отбранителен пръстен около нашата настъпваща група, планирайки контранастъпателни действия. Но, разбира се, нашите активни действия предотвратяват това", допълва главнокомандващият на ВСУ в едно от редките си телевизионни участия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2171 |27.08.2024 СЗО: Огнищата на маймунската шарка могат да бъдат спрени . 2| 2170 |27.08.2024 Денис Шмигал: Украйна се нуждае от допълнителни 15 млрд. долара, за да покрие бюджетния си дефицит за 2025 г. . 1| 2169 |27.08.2024 БЧК предупреждава за измами с лекарства в социалните мрежи от името на организацията . 2| 2177 |27.08.2024 ООН: Катастрофа заплашва острови в Тихия океан и светът трябва да реагира веднага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads