Реклама / Ads
0| 8937 |23.05.2022 НОВИНИ

Ганев, ДБ: След като България показа, че може да се справи без руски газ, Русия промени условията

.
Георги Ганев Източник: стопкадър, Нова телевизия
„Газпром“ промениха условията, по които природният газ да се плаща в рубли и затова се спекулира, че редица държави ще приемат условията им.
 

Това каза народният представител от „Демократична България“ Георги Ганев в коментар дали България също трябва да поиска от Европейската комисия тълкуване дали плащането на газ в рубли е нарушение на санкциите.

 

„Всички, които критикуват, пропускат един факт. След като България показа, че може да се справи без руския газ, руската страна промени пак условията. Условията, при които спряха газа за България и условията, които са в момента, са различни“, поясни той.

 

Ганев заяви, че не би препоръчал страната ни да се върне към доставки от „Газпром“.

 

„Това е партньор, на който не може да се разчита за изпълнение на договори. „Газпром“ се отнесе специално към България по изключително безпардонен начин“, категоричен е народният представител от „Демократична България“.

 

„За много от акцизите България няма право да намалява акцизната ставка. Понякога разни мерки, които звучат много добре, се оказва, че може да имат много сериозна административна тежест. Рязката промяна винаги включва административна тежест“, коментира още Георги Ганев по повод предложената от правителството мярка за отстъпка от 25 стотинки на горивата.

 

Според него системата на ваучерите е по-лесен вариант: „Няма просто решение. За пореден път казвам, че когато държава тръгне да се бърка в крайните цени, никога не е лесно“.

 

Ганев изрази мнение, че мярката, която ще има най-голям ефект е промяна на ставката на ДДС, но това ще бъде възможно едва от януари догодина.

 

По темата с мерките, свързани с хляба коментира: „Изпаднахме в разумното терзание какво е хляб. Баничката и кифлата не знаем дали спадат в категорията. Над какво всъщност начисляваме нулевата ставка? Ключовото нещо в цялата история е еластичността на търсенето. По-бедните хора няма да усетят облекчението“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3717 |23.05.2022 Париж попари надеждите на Зеленски: Украйна ще влезе в ЕС след 15-20 години . 0| 3106 |23.05.2022 Предимно слънчево, с купести облаци следобед . 0| 3437 |22.05.2022 Мая Манолова: Антикризисният пакет на властта е 2 млрд. лв, а се усещат като 0 . 0| 4124 |21.05.2022 Шевченко: Русия да бъде изгонена от футбола докато трае войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads