Реклама / Ads
14| 8697 |24.05.2013 НОВИНИ

Георги Господинов: Никоя криза не е по-страшна от неизречената

.
Източник: Булфото
На днешния ден празнуваме всекидневното чудо на езика. Честит език, честита азбука, честито чудо. С тези думи писателят Георги Господинов поздрави множеството, събрало се пред Националната библиотека "Св. Кирил и Методий" и всички българи по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 

По думите му днешният празник не е на оръжието, на някоя славна победа или поражение, няма батални сцени, предателства и реки от кръв, с каквито е пълна човешката история. Щастливи сме, че имаме един ден, в който честваме светлото и всекидневно чудо на езика, подчерта Господинов.

Всеки ден, убеден е той, докато говорим, ние сме в невидимата работилница на езика и извършваме една невидима работа по него. Може би, ако си го припомняме по-често, ще имаме повече респект. Защото в тази работилница са били първомайстори Свети Свети Кирил и Методий, Климент Охридски, Константин Преславски, Паисий и Софроний, Ботев и Яворов, Вазов. Ние сме само смирени чираци там. Да не го забравяме, призова писателят.

Според него буквите ще се окажат най-трайното нещо по нашите земи. Падали са царства и крепости, села и манастири са ставали на пепел, империи са идвали и са си отивали по тези кръстопътни места. Колко пъти сме били разделени, в раздори и несъгласие. Та ние, дето иначе трудно сме на едно мнение за няколко поредни години, цели 12 века пазим тези трийсетина букви, пренасяме ги и - от Възраждането насам - ги празнуваме. Не е ли това чудо?

Свързвайки езика и кризата, Господинов подчерта, че никоя криза не е по-страшна от неизречената. Езикът може да бъде алтернативен източник на енергия и на смисъл. Защото тази криза, тук и по света, отдавна не е само икономическа. Тя е и културна, екзистенциална, криза на усещането за бъдеще и т.н.

Нека ми простят политиците и икономистите, но ми се струва, че литературата все още знае повече за човека. И ако финансистите четяха книги, кризите ни щяха наистина да са различни. Господинов е убеден, че най-хубавото, което можем да направим сега, е да предадем чудото на четенето на нашите деца. Нека гледат родителите си четящи. Нека те самите държат в ръцете си книга. Да имат памет, че са държали книга. Защото и тази памет може да изчезне, предупреди Георги Господинов.

Празникът на българската просвета и култура бе отбелязан в столицата с хилядно шествие. Стотици ученици, начело с послушниците от семинарията, носещи икони с образите на светите братя, бяха поведени от оркестъра на гвардейците като тържествено изминаха разстоянието от сградата на президентството до паметника на Св.Св. Крил и Методий пред Народната библиотека.

Към шествието се присъединиха делегация от Българската академия на науките, както и от Народното събрание, предвождани от новоизбрания председател Михаил Миков.






Снимки: Булфото
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5626 |24.05.2013 Калин Георгиев подава оставка? . 4| 6423 |20.05.2013 Съдът казва до месец дали Георги Райков се връща в НСО . 46| 7938 |19.05.2013 Георги Марков: Докато КС се произнесе, парламентът ще си отиде . 91| 7084 |16.05.2013 Георги Марков: Станишев и Местан драстично нарушиха правилата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads