Реклама / Ads
3| 2854 |24.05.2023 НОВИНИ

Георги Господинов и “Времеубежище” грабнаха престижната награда “Букър”

.
Най-престижната международна награда за литература спечели романът “Времеубежище” на Георги Господинов. Призът бе връчен на церемония в британската столица Лондон снощи.
 

Господинов стана първият български писател с тази награда, а "Времеубежище" - първият роман, издаден на български език, носител на приза. Преводът на английски език на Анджела Родел.

 

След връчването на наградата Георги Господинов благодари на организаторите, на преводача Анджела Родел и на издателство "Жанет-45", които издават книгата. 

В речта си Господинов честити 24 май на българите. Писателят сподели, че това е любимият му официален празник, който "празнува буквите и езикът". 


"Честит празник! Честито чудо на езика!", заяви Господинов. 


В приемственото си слово той засегна и войната в Украйна с думите:


"Тази книга е лична, но в същото време и политическа. Във време на война писателите трябва да се стремят с историите си да застанат на страната на тези, които са атакувани. На тези, които се борят за дома си и бъдещето на техните и нашите деца".


Господинов благодари на останалите номинирани и на всички, които са били част от пътя на неговия роман.

 

Наградите "Букър" се присъждат ежегодно за най-добър роман, написан на английски и публикуван в Обединеното кралство или Ирландия. Наградените получават международна публичност, която обикновено води до ръст на продажбите. Това е най-важното събитие в литературния и издателски свят. 


"Букър" се връчват от 1969 г. Сред носителите на наградата са Салман Рушди, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс, Маргарет Атууд.


Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата – победител.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2800 |19.05.2023 Официално: Президентът връчи български документи за самоличност на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов . 4| 3126 |18.05.2023 Адв. Емил Георгиев: Магистрати пазят данни за магистрати като оръжие . 6| 4977 |18.05.2023 В петък е срещата на Г. Георгиев от БОЕЦ с Гешев за Барселонагейт, кюлчетата, Турски поток.... . 2| 3180 |18.05.2023 Съдия Андрей Георгиев: Ако продължаваме с още от същото, ще бъдем в сюжета на сериала ”Октопод” още дълго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads