Реклама / Ads
1| 3013 |09.10.2024 НОВИНИ

Георги Господинов ще бъде удостоен с френския Орден за изкуство и литература

.
Георги Господинов ще бъде удостоен с престижния френски Орден за изкуство и литература, степен "Кавалер". Церемонията ще се състои на 23 октомври в резиденцията на френското посолство в София, като признание за приноса му към световната литература.
 

На 23 октомври в резиденцията на френското посолство в София ще се състои значима културна церемония – българският писател Георги Господинов ще бъде отличен с френския Орден за изкуство и литература, степен "Кавалер". Това е престижно международно признание за приноса му към литературата, съобщиха от посолството на Франция в България.

 

Високо признание от Франция

 

Орденът, връчван от френското Министерство на културата, е едно от най-значимите отличия в културната сфера, предназначен да награждава хора с изключителен принос към световното изкуство и литература. Предложението за награждаването на Господинов идва лично от министъра на културата на Франция, Рашида Дати, като жест на признание към творчеството му, което успя да достигне и впечатли международната литературна сцена.

 

Лично връчване на ордена

 

На церемонията, френският посланик в България, Жоел Мейер, ще връчи отличието на Господинов. Награждаването се очаква да привлече вниманието на литературните и културни среди, както в България, така и в Европа.

 

Глобално признание за българската литература


Това признание от Франция е поредното в дългата поредица от международни награди за Георги Господинов, който е смятан за един от водещите гласове на съвременната българска литература. Неговите творби, като „Времеубежище“ и „Естествен роман“, разглеждат теми, които резонират далеч отвъд националните граници, предизвиквайки възхищение и дискусии в много страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2154 |09.10.2024 Израелската армия е разрушила тунел на Хизбула за проникване в Израел . 0| 2169 |09.10.2024 Проф. Николай Габровски: Генерален проблем е общото неразбиране на заболяванията, свързани с мозъка . 0| 2800 |09.10.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 5| 2181 |09.10.2024 Атанас Пеканов: Целта на България за влизане в еврозоната трябва да бъде 1 януари 2026 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads