Реклама / Ads
2| 4280 |17.05.2021 НОВИНИ

Георги Кадиев: ББР е играчка на властта, НАП - самолетоносач

.
Георги Кадиев Източник: БГНЕС
НАП е консервативна и инертна система, тя е като самолетоносач - взема завоите бавно и й трябва много време. Съмнявам се, че за два месеца ще има някакъв скок или спад на приходите. Това заяви пред Българското национално радио финансистът, заместник-министър на финансите в правителството на тройната коалиция и бивш депутат от БСП Георги Кадиев. Той коментира кадровите промени, направени от служебните министри на финансите и икономиката.
 

Кадиев определи новите директори на НАП – Румен Спецов, и на Агенция "Митници" - Павел Тонев, като хора от системата, а подборът бил добър. По думите му това не може да се нарече чистка, защото всеки финансов министър има право да назначи екипа, с който да работи.

 

Според него освободената директорка на НАП Галя Димитрова е трябвало да напусне поста още след теча на лични данни от Агенцията:

 

„Тогава беше задължително тя да поеме отговорността, а също и финансовият министър“, категоричен бе Кадиев.

 

За смяната на Георги Костов като началник на Агенция „Митници“ финансистът заяви, че винаги е било спорно назначението му на този пост:

 

„Той никога не е трябвало да става шеф на „Митници“, защото тя не е МВР, а е една много строго специализирана дейност с много трудно законодателство и почти цялата й дейност е регламентирана от европейски директиви. Целта на Агенция „Митници“ не е да мачка фирмите и да се бори с контрабандата – това е сигурно 5% от дейността й, 95% е да обслужва фирмите“, обясни Георги Кадиев.

 

Той коментира и изнесената от министъра на икономиката Кирил Петков информация, че Българската банка за развитие е раздала близо 1 млрд. лева кредити на 8 фирми, 4 от които са свързани с Делян Пеевски:

 

„Съгласно Закона за кредитните институции, нито една банка не може да предоставя повече от 20% от капитала си на едно лице или на свързани лица. Подозирам, че тези фирми, свързани с Пеевски, са получили повече от 20% от общия кредитен портфейл“.

 

„ББР е играчка на властта, тя е ресурс за финансиране, портмоне на приближени на властта, едното име излезе - Пеевски. Освен ББР има и други играчки на властта - Държавната консолидационна компания, Холдинг ВиК, „Автомагистрали“. Това са дружества с огромен ресурс, който се разпределя непрозрачно и обикновено стига в чекмеджетата и джобовете на управляващите“, добави той.

 

Кадиев подчерта, че в ББР може бързо да започне промяна като се смени Надзорният съвет и след това се сложи таван на кредитите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4225 |13.05.2021 Адв. Емил Георгиев: ВСС няма данни ĸoлĸo и ĸaĸви ca oбpaзyвaнитe пpeд cпeциaлизиpaнитe cъдилищa и решените от тях дeлa . 7| 3855 |12.05.2021 Георги Киряков: Ако ИТН спечели изборите, това ще е знак за прокуратурата . 32| 6879 |11.05.2021 Ренета Инджова: Конференцията на ГЕРБ беше като погребение на Георги Димитров . 1| 3100 |11.05.2021 Футболна България се поклони пред Георги Димитров - Джеки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads