Реклама / Ads
11| 6281 |15.11.2010 НОВИНИ

Георги Колев е новият председател на ВАС

.
Георги Колев
Сметната палата е започнала проверка на имотното състояние на магистрата, очаква се тя да приключи най-късно до 10 декември.
 

Георги Колев е новият председател на Върховния административен съд. За избора на Колев, който беше и единственият кандидат за председател на ВАС, гласуваха 19 от членовете на ВСС от общо 22-ма. Три са недействителните бюлетини. Няма нито една бюлетина с отрицателен глас. Изборът бе проведен от комисия с председател Георги Шопов, след като самият Колев бе изслушан от ВСС и бяха изказани становища по избора. Председателят на ВСС Маргарита Попова няма право на глас.

Колев благодари, като каза, че няма да подведе ВСС, който го избра за председател на ВАС и отново акцентува, че е изключително важна съвместната работа с ВСС.

Процедурата по избора ще бъде узаконена, след като президентът Георги Първанов издаде указ.

„Основните проблеми пред Върховния административен съд (ВАС) не биха могли да бъдат разрешени от първия път, необходима е съвместна работа както с председателя на ВАС, така и с членовете на ВСС. Без съвместна работа не бихме могли да постигнем успех. Очаквам помощ всякаква.”, каза Колев по време на изслушването пред Висшия съдебен съвет. Според него, основната насока, в която трябва да работи един председател, е законодателни промени за разтоварване на ВАС. По думите му, внесените промени в Административно-процесуалния кодекс на първо четене са стъпка в правилната посока. Колев наблегна и на необходимостта от увеличаване на съдебните помощници. Сега те са 16. Според него това може да се постигне частично чрез преструктуриране на администрацията.

Във ВАС работят 80 човека. Данните от предходната година сочат, че на всеки един от тях му се е падало да разглежда по 200-250 дела. Тази натовареност води до насрочването на заседанията по делата в срок след 9-10 месеца, коментира Георги Колев. В страната има 28 административни съдилища, в които работят 270 съдии, посочи Колев. Според него, проблемът е, че към настоящия момент е налице различна натовареност на съдиите. Една такава разлика е недопустима, смята той. Трябва да се търси начин за отстраняване на това неравномерно натоварване, каза Георги Колев и добави, че една от възможностите е прехвърляне на незаетите щатове.

ВАС се произнася като първа инстанция и по делата по законите за убежищата за бежанците и за устройството на територията, подчерта Георги Колев и допълни, че тук може да се търси начин за промяна на подсъдността. ВАС разглежда редица дела, в които подсъдността може да бъде изменена, каза още той и даде за пример случаите по отношение на законите за МВР и за МО при спорове за прекратяване на трудовите правоотношения.

Междувременно стана ясно, че Сметната палата е разпоредила проверка във връзка с публикации в медиите за разминаване в декларираното и реално притежаваното имущество на председателя на Софийски градски съд Георги Колев. Това каза пред членовете на ВСС Цони Цонев, председател на Етичната комисия в съвета. Етичната комисия е направила проверка по публикациите в медиите, като е изискала и необходимата документация, с която разполага Сметната палата. Сигналът в медиите се е появил в деня, в който е издигната кандидатурата на Колев за председател на ВАС.
Според отговора на Сметната палата проверката на имотното състояние на Колев продължава, като се очаква най-късно до 10 декември тя да приключи. Георги Колев е предоставил на комисията нотариални актове за извършени сделки на семейството му, както и всички имотни и данъчни декларации. Според Цони Цонев била открита техническа грешка в имотната декларация на Колев, която не е умишлена и подлежи на корекция.

По време на днешното изслушване на Георги Колев пред членовете ,Капка Костова, която не подкрепя кандидатурата му за председател на ВАС, каза че за длъжността председател на ВАС са необходими качества на „сериозно ниво”, както и компетентност и професионален капацитет. Досегашната работа на Колев била свързана изцяло с наказателното правораздаване и данните сочат липса на какъвто и да било опит в областта на административното правораздаване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5101 |15.11.2010 Масларова се сравни с Георги Димитров . 17| 6179 |15.11.2010 Юрген Рот: Филчев е поръчал убийството на Колев . 7| 5057 |01.11.2010 Новият шеф на ДНСК в акция срещу незаконното строителство . 4| 4851 |01.11.2010 Кр. Георгиева: Най-добрите реформи се правят под натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads