Реклама / Ads
5| 5371 |04.06.2008 НОВИНИ

Георги Петканов стана конституционен съдия

.
Бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Георги Петканов беше избран от НС за член на Конституционния съд. Кандидатурата му бе подкрепена от БСП, НДСВ, ДПС и независими депутати.
 

От ДСБ атакуваха предложението на управляващото мнозинство и призоваха то да бъде оттеглено като недостойно. Депутатът Атанас Атанасов обяви, че номинацията на Петканов за конституционен съдия е в резултат на пазарлък. "НДСВ оттегли кандидатурата си за член на Инспектората към Висшия съдебен съвет за да наложи своята за Конституционния съд", аргументира се той. Според него по времето, когато Георги Петканов е бил вътрешен министър в страната са извършени най-много поръчкови убийства и нито едно от тях не е разкрито.
Атанасов се позова и на ревизионен доклад, свързан с МВР, в който се казва, че са били присвоени 14 млн. лв. от такси, което според депутата не можело да стане без прякото участие на министъра. Атанасов припомни и скандала, който избухна при едно дарение на Петканов в дома за деца, лишени от родителски грижи, в Смолян. Тогава медиите писаха, че министърът казал на малчуганите, че им подарява телевизор, за да гледат сексфилми. Човекът на Костов обяви още, че Петканов се е сдобил с мезонет в Смолян чрез измама. Той припомни и за делото за клевета, което служител от МВР водил срещу министъра си и го спечелил. „Може ли да стане един осъден човек конституционен съдия?", попита реторично Атанасов.

Говорителят и зам.-шеф на ПГ на НДСВ Станимир Илчев репликира, като посочи, че за Георги Петканов трябва да се произнасят хората, които го познават като юрист. Той призова депутатите да не се поддават на политическа злоба, внушения и опити за дискредитиране. „Всеки от нас живее в нещо - едни в мезонети, други в колиби, братята роми в сглобени къщи", коментира още Станимир Илчев. „И когато живее в нещо човек го купува или плаща наем, или го получава даром от престарялата си вече леля", поясни той. Жълтият депутат не скри, че е дълбоко смутен от начина, по който се говори за човек, който е жив, известен и наричан дори колега. Илчев допълни, че е смутен и от тази 150% сгъстена, черна картина, която е била нарисувана от Атанас Атанасов с твърденията, които трябва да приличат на факти, но няма как да бъдат проверени.

Зам.-председателят на парламента Любен Корнезов също защити Петканов, с когото са били състуденти и се познават от 30 години. „Не съм виждал човек, който да не прави грешки. Няма светци, особено в пленарната зала", каза той. "Съвършен е само Господ", допълни го и шефът на червената парламентарна група Ангел Найденов. Според него обаче Петкано има необходимите професионални качества и авторитет, за да стане конституционен съдия.

Самият Георги Петканов, след като бе избран за конституционен съдия, заяви, че опозицията лъже. Той обясни, че е новмално човек, който е бил министър 6 години, да може да си купи апартамент от 80-90 квадрата в Смолян.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 20096 |21.05.2008 Тасманийският дявол стана защитен вид, рак покосява животинките . 6| 5310 |20.05.2008 Американски съдия шокиран от България . 7| 4671 |16.05.2008 Георги Първанов кацна в Перу благополучно . 8| 6774 |03.05.2008 Кристалина Георгиева: Поскъпването на храните в света ще доведе туристи у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads