Реклама / Ads
0| 3514 |12.06.2022 НОВИНИ

Георги Свиленски: Последните два дни играем в сценарий, написан някъде

.
Георги Свиленски
„Последните два дни играем в сценарий, написан някъде. Тази непредсказуемост не може да продължи, не може да си играем със съдбите на хората...Аз присъствам на коалиционните съвети и цялата хронограма на бюджета беше направена още миналия петък. На коалиционните съвети всички партии си представиха предложенията, бяха обсъдени, едни бяха приети, други не. Там никой не каза, че няма да приеме дадено нещо.
 

И изведнъж в 3 часа видяхте какво стана. Започват да се вадят листчета от преди два месеца, но това не е коалиционно поведение“, заяви Георги Свиленски, който допълни, че по този начин не бива да се води диалог, с който и да е партньор.


„За БСП първи приоритет е да се стабилизира държавата, да се приеме актуализацията на бюджета със съответните предложения за Държавното обществено осигуряване и Закона за здравната осигурителна каса. Неща, които очакват българските граждани. Изборите са краен вариант.“, посочи председателят на парламентарната група на "БСП за България" пред bTV.


Той обясни, че левицата стабилизира първо с диалог, второ с политики. „Говорим с всички, защото сме в ситуация, в която парламентът е разделен, няма мнозинство, което да даде стабилност“, обясни Свиленски и допълни: „БСП дълго време участва в политиката. Ние имахме готовност назад във времето и с кабинети, и с правителства. Ние имаме експертиза и във външната политика, и в регионално развитие, и в енергетика. Имали сме дори министри, които в момента са действащи депутати. Имаме какво да предложим, когато коалиционните партньори седнат и видят в тази ситуация кой на кое място е подходящ“, каза още той, като уточни, че до този момент не обсъждано разпределението на министерствата, които са от квотата на “Има такъв народ“.


Според Свиленски по-важното е не кога ще бъдат изборите, а какво ще се случи до тях и след тях. „Аз не виждам възможност нови избори в рамките на годината да родят по-различно мнозинство. Ние сме пред избора дали да изпаднем в хипотезата на миналата година или да се опитаме да стабилизираме държавата, за което ние от БСП настояваме още от първия ден на това правителство, а и в сегашната ситуация“, коментира той.


По думите му премиерът и партията мандатоносител трябва да положат усилия да намерят парламентарна подкрепа, както е станало при формирането на кабинета.

 

„Трябват народни представители, които искат да работят за държавата, за да работят и парламентът, и държавата, и правителството. Хората очакват увеличение на пенсиите, майките очакват увеличение на надбавките, децата очакват подкрепа, бизнесът също очаква подкрепа“, коментира Свиленски и допълни, че ако отидем на нови избори, 2 месеца парламентът ще е затворен, пенсионерите ще получават същите пенсии, само че цената на бензина расте всеки ден, парното започва да расте, цената на хляба ще продължи да расте. „Тези неща трябва да бъдат казани“, допълни той.

 

„Когато ние сме били в опозиция, сме били отговорни към държавата. Искали сме да покажем, че управлението на Борисов е вредно и трябва да си ходи. Но сега в ситуацията на война, на финансова и икономическа криза, да си играеш със съдбата на българските граждани, е меко казано несериозно“, заяви Свиленски като добави: „Бюджетът трябва да бъде приет. За да влезе в сила в Планът за възстановяване и устойчивост, трябва да бъдат променени над 20 закона. Трябва да бъде направена и съдебната реформа.“

 

По думите му БСП ще се опита да бъде този фактор, който да стабилизира и да изтрезнява опонентите. „Правим го като не влизаме в споровете за постове, в ежедневните скандали. Ще се опитаме да направим така, че партньорите да се говорят“, обясни социалистът.

 

Според Свиленски липсата на борба с корупцията води до това управляващите по общини да си правят каквото искат. „Затова призовавам за разум, за мъдрост, призовавам за това България да има правителство и бюджет и да може да приемем нужните закони за Плана за възстановяване и устойчивост“, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3556 |11.06.2022 Любчо Георгиевски: В Скопие ни палят, горят ни . 0| 3402 |07.06.2022 Гешев поиска имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов . 0| 2992 |05.06.2022 Георги Гьоков: Спазваме ли коалиционното споразумение, коалицията ще има дълъг живот . 0| 3041 |02.06.2022 Погребалният агент Георги Енев остава за постоянно в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads