Реклама / Ads
0| 3327 |18.07.2022 НОВИНИ

Свиленски взе мандата. На ход е левицата

.
Лидерът на ПГ на БСП Георги Свиленски взе мандата от президента Румен Радев. Сега левицата трябва да се опита да състави правителство. Няма срок, в който от БСП трябва да върнат мандата - изпълнен, или не, но се очаква от левицата да го направят до седмица.
 

“БСП успя да запази добрият тон в една сложна конструкция. Показахте, че можете да търсите консенсус”, посочи Радев при връчването на мандата.

 

“Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет”, обеща Свиленски. Той посочи още, че се надява на отговорност на всички партии.

 

“Първо ще сложим програмата, изработена от трите партии преди няколко седмици, на масата. Тя е обединяваща. Още утре започваме разговори и първи ще бъдат поканени от “Продължаваме промяната” - най-голямата парламентарна група и активни участници в изработването на програмата. Разбираме отговорността си и ще подходим разумно и диалогично”, посочи Нинова и повтори - именно от ПП трябва да бъде излъчен бъдещият премиер в евентуално ново правителство”, посочи Нинова пред журналисти на “Дондуков 2”.

 

Министрите ще станат ясни след съгласие между партиите. Единствените имена, които са ясни, към момента, са кадрите на БСП от отиващия си кабинет. 

 

Трудното ще е да се потуши напрежението, призна Нинова, заради острите реплики, които бяха разменени между партньорите.  

 

Предстоят преговори между потенциалните коалиционни партньори, които и досега управляваха държавата, преди от “Има такъв народ” да обявят, че напускат редиците на мнозинството. Спекулира се кой би могъл да бъде предложен за премиер. От БСП са категорични, че името трябва да е от редиците на “Продължаваме промяната” като най-спряганото име е това на Никола Минчев, бившият председател на Народното събрание. От ИТН обаче не смятат, че това е най-удачната кандидатура. Междувременно от партията на Слави Трифонов са категорични, че Кирил Петков и Асен Василев не трябва да бъдат част от изпълнителната власт.

 

Ако той не бъде реализиран, НС би могло да работи до края на месеца и да бъде разпуснато с президентски указ в началото на август. След това държавният глава трябва да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори. 

 

Възможна дата за избори е 2 октомври. 

 

Всичко се случи след оттеглянето на “Има такъв народ” от коалицията и последвал вот на недоверие, който безпрецедентно се оказа успешен. Така правителството на Кирил Петков падна.


От “Продължаваме промяната” се опитаха да намерят подкрепа от 121 депутати в рамките на този парламент и да съставят правителство. На фона на бурни скандали и обвинения обаче от ПП успяха да спечелят на своя страна 117. Проектокабинетът “Василев” така и не стигна до пленарна зала и мандатът бе върнат безславно на Румен Радев, а вторият опит бе с предрешен изход.


Така се стигна до консултациите при държавния глава на "Дондуков 2", които се проведоха в петък миналата седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8877 |18.07.2022 Арман Бабикян: Вътрешната битка в левицата се печели от Радев, а не от Нинова . 0| 3366 |13.07.2022 Депутат от ПП: ГЕРБ може и да не върнат мандата. Непредвидими са . 0| 4517 |06.07.2022 Скандал в парламента: Тошко провокира Свиленски, той тръгва да го бие . 0| 4494 |28.06.2022 Георги Свиленски се "гъне" дали БСП ще подкрепи кабинет на ПП с премиер Кирил Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads