Реклама / Ads
0| 4098 |14.10.2021 НОВИНИ

Георги Свиленски: Разумни решения не само на думи, но и да действия

.
Георги Свиленски
”Нашето мото ще бъде ”Разумните решения”, но не само на думи”, това заяви в ефира на БНР Георги Свиленски, водач на листата в 24 МИР - София и член на НС на БСП. Той обясни, че левицата е започнала с тях в 46-ия парламент, когато е опитала в диалог с другите политически партии да направи така, че България да има правителство и да започне тази промяна, която всички партии, освен управляващите досега, са твърдели, че искат.
 

"Продължаваме по абсолютно същия диалогичен, стабилен с конкретни предложения подход", подчерта социалистът.

По повод социологическите изследвания за предстоящите избори, Георги Свиленски отбеляза: "Българските граждани разбраха вече кой носи отговорност за това да няма правителство и страната ни да е в такова социално и икономическо състояние. Те очакват разумните решения,  с които да изведем България от тази ситуация". Той подчерта, че времето за тези решения е малко - годината приключва, бюджет за 2022 г. няма. "Апелираме всички политически сили още от утре да започнем разговори по проблеми с конкретни предложения", каза Свиленски. Той припомни, че на 46-тия парламент му е отнело 2 месеца да създаде комисии, които да актуализират бюджета за 2021 г. или здравна комисия, която да помага за решаване на проблемите, свързани с COVID кризата. "Това не трябва да се случва. От ден първи трябва  парламентът да започне да работи", категоричен бе той. Според него, за да се случи това трябва да има съгласие по няколко основни теми, на първо място покачването на цената на електроенергията, която влияе на цялата ни икономика. "Хората не могат да седят и да ни чакат да се пазарим за постове и за министерства. Те искат реални решения", подчерта социалистът

Георги Свиленски обясни, че в следващия парламент без БСП не може да бъде създадено правителство. По думите му българските граждани не са забравили какво са направили с държавата в последните години ГЕРБ. "Няма как хората,  които са утвърдили тези порочни практики, довели държавата до това състояние сега да претендират, че ще спасяват страната ни от него", каза още той.  

 

Според него на този етап ГЕРБ не биха били част от конструкцията на едно бъдещо управление. Свиленски подчерта, че левицата е готова за разговори с всички партии, които влизат в 47-мия парламент, освен ГЕРБ и ДПС. "Трябва да успеем да направим мнозинство, което да реши проблемите. Сядаме с предложенията и с политиките. Всяка преграда или по някакъв начин поставено условие саботира възможността да бъде направено правителство. Видяхме в 45-тия и 46-тия парламент, когато партиите на протеста  поставяха различни неизпълними условия, само и само да няма правителство", припомни той.

 

По повод условието на "Има такъв народ", че ще водят разговори с партии, които приемат въвеждането на електронното дистанционно гласуване, Свиленски обясни, че левицата има решение, че към момента няма как да бъде гарантирано честното провеждане на избори по този начин. "Ще трябва да убедят в разговорите и нас, и обществото, че това може да се случи. Всички специалисти и експерти твърдят обратното", допълни социалистът. По негово мнение такива условия не трябва да се поставят, защото това не е най-важното от дневния ред на обществото. 

 

По думите му по-важно е да се говори за намаляване цените на стоките от малката потребителска кошница, каквото БСП е включила в своя пакет за първите 100 дни, който левицата ще предложи в първия ден на новия парламент. Той посочи, че БСП е готова да предложи и бюджет за 2022 г. 

"Ще подходим разумно и отговорно отношение към държавата, а не към собствената партия и собственото его", категоричен бе социалистът.

 

"Няма да сложим един кабинет на масата и да кажем или го приемате, или отиваме на 48-мия или 49-тия парламент. Залагаме на политиките", обясни Свиленски. Той заяви още, че по време на проведените срещи от левицата със синдикати, работодатели и браншови организации всички са били на мнение, че трябва да се спре с политиканстването и да се състави правителство. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2888 |13.10.2021 Кристалина Георгиева: Към МВФ и мен има абсолютно пълно доверие . 17| 25283 |12.10.2021 Георги Атанасов: Пировата победа на Боби Михайлов силно мирише на корупция и конфликт на интереси . 9| 3501 |12.10.2021 МВФ: Кристалина Георгиева остава на поста си . 8| 5053 |11.10.2021 Часовникът за Кристалина Георгиева тиктака. Изтича времето за решение на МВФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads