Реклама / Ads
22| 4962 |05.10.2013 НОВИНИ

Кр. Георгиева: Има криза с бежанците в България

.
Има криза с бежанците от Сирия в България и за нашата страна това е нов проблем. Това заяви в предаването „Седмицата" по Дарик европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева.
 

По думите й кризата се изразява в това, че трябва в много кратко време да се решат проблеми, закърпвани с години. Тя обясни, че поставяйки ситуацията в България в контекста на сирийската криза, проблемът в страната ни не е толкова голям.

„От три години, от както започна да се стреля в Сирия, в тази страна стана страшно. От 24 млн. население, днес 7 млн. се нуждаят ежедневно от помощ, за да могат да оцелеят и в най-добрия случай не повече от половината от тях я получават. 2,1 млн. са напуснали страната. От тези 2 млн., 50 000 са в Европа, 5000 сега са в България, а останалите са в Ливан, Йордания, Ирак, Турция, Египет. Най-тежко е положението в Ливан", каза още Георгиева.

Ако светът не успее да намери политическо решение на тази криза, тя много реално може да дестабилизира целия регион. Ако това стане, последиците за Европа могат да бъдат изключително сериозни, подчерта еврокомисарят.

„Ако погледнем в историята си, ние сме приемали бежанци, когато сме били много по-бедни и когато тук е било много по-трудно. Солидарността е двупосочна улица. На нас ни помагат, ние получаваме от Европа помощ, за да можем да наваксаме изоставането си спрямо останалите страни. От нас се очаква да помогнем", каза Георгиева.

Трябва да защитаваме правото на хората, които са дошли тук, да са приемани без омраза, заяви Кристалина Георгиева.

Тя подчерта, че кризата със сирийските бежанци няма да свърши скоро и те трябва да бъдат интегрирани там, където вече са. "От нас се очаква да помогнем", заяви еврокомисарят.

"Ние не можем да откажем да ги приемем тези хора и когато дойдат тук, ние не можем да ги върнем в страната им, ако условията там застрашават живота им. Така че дори и да си затворим очите пред моралната страна на въпроса, има и юридически аспект, който няма как да го загърбим", допълни Кристали Георгиева.

По-добре е децата на бежанците да бъдат в общи училища заедно с българчетата, вместо отделно. Малките деца бързо се интегрират, за децата това не е проблем, подчерта Георгиева. Тя категорично заяви, че ЕК е против всякаква дискриминация на европейски граждани.

Попитана дали ще се кандидатира за европейски депутат, Георгиева отговори категорично: „Не" и допълни, че не е мислила за политическото си бъдеще, докато не изтече мандатът й на еврокомисар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5288 |04.10.2013 България се нуждае от още средства за бежанците . 38| 6866 |04.10.2013 Стоилов: Още няма парламентарна криза . 3| 4790 |03.10.2013 ЕК ни чака да поискаме помощ за бежанците . 7| 5196 |03.10.2013 Йовчев: 7 пъти повече са бежанците, сравнено с миналата година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads