Реклама / Ads
14| 5799 |15.05.2012 НОВИНИ

ГЕРБ бламира Закона за Сребърния фонд

.
Симеон Дянков
Управляващата партия реши да замрази проекта за промени в Закона за Сребърния фонд, които бяха внесени преди два месеца в Народното събрание от вицепремиера Симеон Дянков, съобщава Mediapool, позовавайки се на източници от ръководството на партията.
 

 

"Дянков може да настоява за каквото си иска, но ние вземаме политическото решение", каза източникът по повод идеите на финансовия министър за "раздвижване" на парите в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд.

Промените бяха изготвени от Министерството на финансите по лично настояване на Симеон Дянков, след което минаха през Министерския съвет, получиха одобрението му и бяха внесени в парламента.

Мотивите на Дянков бяха, че парите в Сребърния фонд, създаден за подпомагане на държавната пенсионна система, стоят на депозит в БНБ и на практика губят от ниската лихва и инфлацията. Той предложи до 70% от парите на фонда да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа, за да получат по-висока доходност.

Повечето от икономистите обаче бяха на мнение, че Дянков има скрити мотиви да иска парите от фонда да се влагат в ДЦК. В началото на следващата година предстоят тежки плащания на България по външния дълг в размер на 1.6 млрд. лв. Освен това бюджетът за тази година е разчетен с дефицит от близо 1 млрд. лв., а има и належащи вътрешни разплащания. В момента в Сребърния фонд има 1.77 млрд. лв., които са част от силно изтънелия фискален резерв.

Ако по-голямата част от парите от Сребърния фонд бяха вложени в ДЦК, на практика Министерството на финансите щеше да разполага с тях и те щяха да загубят предназначението си.

Самата идея за тази операция срещна много силен отпор не само от опозицията, работодателски организации и независими икономисти, но и от институционални представители. Проектът бе разкритикуван от Европейската централна банка (ЕЦБ), след като преди това същото направиха ръководителите на БНБ Иван Искров и на КФН Стоян Мавродиев.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) също бе твърде въздържана по проекта.

Дянков поиска мнението на Европейската комисия и то се оказа също силно негативно. Това го накара да свие размера на дела от Сребърния фонд за влагане в ДЦК до 30% за първата година и нарастване всяка година с 10% до достигане на 70%.

"Трябва да видим какви ще са резултатите от емисията облигации на външните пазари, които Министерството на финансите подготвя", обясни във вторник източникът от ръководството на ГЕРБ. "В зависимост от тях и съобразно с мненията на експертите, особено на Европейската комисия, ще вземем политическото решение за Сребърния фонд", каза той. Думите му косвено потвърдиха мотивите на Дянков - с парите, събирани в подкрепа на пенсиите, да се финансират дълговете на страната.

Както е известно, България предвижда да емитира облигации в евро на външните пазари в размер до 2 млрд. лв. или 950 млн. евро. Дянков очаква емисията да е успешна и да е с по-ниска доходност, отколкото са лихвите върху облигациите, по които трябва да направим плащания следващата година.

От момента, когато правителството разреши на Дянков да извърши сделката, мина повече от месец. Не се знае дали условията за вземане на заем ще се запазят благоприятни, при условие, че положението около Гърция остава тежко, пълно с неизвестности и не е изключено страната да затъне още повече след неуспешните опити да се направи правителство, което да продължи необходимите реформи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7506 |13.05.2012 Бивш кмет: Галеви доказаха, че са над закона . 58| 16417 |08.05.2012 Станишев: Първанов не е титанът, който ще събори ГЕРБ . 129| 9963 |08.05.2012 Социолози: Доверието в ГЕРБ се срива . 22| 6964 |07.05.2012 Посланици: Бандити и "тъмни" милионери да треперят от закона за конфискация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads