Реклама / Ads
19| 5888 |18.08.2020 НОВИНИ

ГЕРБ брани предложенията за нова Конституция, но не казва кой ги е писал

.
Томислав Дончев, Екатерина Захариева и Красимир Ципов
Трите национални телевизии в синхрон дадоха думата на управляващите, които трябваше да обяснят новите предложения на ГЕРБ, обявени вчера лично от премиера Бойко Борисов. Отново не стана ясно, кои са правните експерти, които са писали предложенията, в които са налице голям брой грешки и противоречия.
 

Двама вицепремиери - Екатерина Захариева и Томислав Дончев, заедно с зам.-председателя на ГЕРБ Красимир Ципов надълго и широко говориха в един и същи час тази сутрин по бТВ, Нова тв и БНТ.

 

Вицепремиерът  и външен министър Екатерина Захариева обяви пред бТВ, че Конституцията  е писана от екип на ГЕРБ и правосъдния министър Данаил Кирилов. По думите й това са само предложения, а многото грешките и неточностите ще бъдат изчистени от правния отдел на Народното събрание.


.
Снимка: Екатерина Захариева

 

„В крайна сметка през годините е имало много обсъждания и дебати. Проектът е писан през последния месец“, изтъкна Захариева.

 

Според нея една от основните причини да се даде публичност вчера на проекта е, за да се сложи край на спекулациите, че ГЕРБ печели време.

„Ако се съберат 120 гласа, още в началото на септември месец ще предложим на парламента да обяви процедурни правила по начина, по който ще се обсъжда проектът. Тогава ще се види кои партии ще подкрепят и кои не, защото ГЕРБ няма 160 гласа“, допълни тя.

 

 „Факт, е че години наред се дебатира необходимостта за свикването на Велико народно събрание, но никой не го е правил. Ние го направихме. Това Народно събрание няма да приеме нито да промени текстовете в новата Конституция, това е правомощие на ВНС“, заяви още Захариева.  

По думите ѝ ако се стигне до 120 подписа, необходими, за да започне дебатът в Народното събрание, ще започнат консултациите с всички партии. Първо разговорите ще бъдат с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“, уточни тя.

 

Според Захариева ѝ в новата Конституция остава разделението на властите.

„Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът. Има ясно разписан контрол на Народното събрание. Къде виждате увеличаване на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите“, обясни вицепремиерът.

 

Тя смята, че народните представители не трябва да са 240, но трябва да са повече от 120.

„Трябва да престанем с анонимните депутати, трябват по-ярки личности. И аз не знам имената на всички народни представители от ГЕРБ“, обясни Захариева.

Външният министър изтъкна, че ако не се съберат достатъчно гласове за свикване на Велико народно събрание, ще се отиде на нормални парламентарни избори.

 

Захариева заяви още, че протестът не трябва да нарушава или затруднява правата на другите хора. „Когато протестиращите решават да тръгнат и да блокират поредното кръстовище, няма как ние или полицията да знаем предварително какво ще се случи и то в нарушение на закона.“

Според нея полицията си върши добре работата и показателен факт за това е липсата на съществени сблъсъци между гражданите през 40-те дни на недоволство.

Тя призова хората, които искат правов ред, също да спазват правилата.

 

Вицепремиерът коментира и реакцията на президента Румен Радев, който заяви, че целта на премиера Бойко Борисов е да отклони дневния ред.

„Не за първи път чувам президентът да не се държи като президент, а като лидер на опозиционна партия.“, заяви Захариева.

 

В същия сутрешен час другият вицепремиер Томислав Дончев коментира същата тема пред Нова телевизия. По думите му ГЕРБ удовлетворява исканията на обществото с готовността за оставка и промените в Конституцията.


.

„С промените в Конституцията и готовността на премиера да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото. Същината на конституционната инициатива на управляващите е опит всички обществени напрежения да намерят изказ в това предложение. Няма как това да стане само с персонални промени.“

 

Дончев обяви за „категорично некоректен прочит” обвиненията, че управляващите разширяват правомощията на прокуратурата като й дават законодателна инициатива.По думите му ГЕРБ искат да вкарат в конституцията съществувалата до момента практика народните представители да консултират предложенията си с представители на съдебната власт. Той направи сравнение и с омбудсмана, който няма право на законодателна инициатива, но неведнъж са правени предложения до депутатите.

 

 Вицепремиерът бе категоричен, че ако се проведе референдум по темата твърде много ще се удължи процесът по приемането на промените.

 Според Дончев дали е свършена добре работата по проекта ще стане ясно от приемането му от ВНС. „Всичко останало са субективни оценки”, отсече вицепремиерът.

 

Докато Захариева и Дончев говореха в синхрон по бТВ и Нова тв., депутат и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов бе гост в  БНТ.

 

.
Снимка: Красимир Ципов

 

По думите му какви всъщност предложения за промени в Конституцията ще бъдат внесени, ще стане ясно по–късно. Причината е, че предстоят разговори  с всички парламентарни групи и независими депутати.

 

Относно това дали ще имат 120 гласа, за да вкарат проекта за нова Конституция в НС, Ципов заяви, че предстоят разговори.  ГЕРБ с Обединените патриоти имат 116 гласа и затова ще се разчита на ДПС, „Воля“ и БСП. Въпреки че според Ципов БСП няма да подкрепят проекта.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10581 |17.08.2020 ГЕРБ хванати в крачка: Едно говори Борисов, друго става... . 5| 6677 |17.08.2020 Проф. Стефан Попов: Идеята за нова конституция е нелепа и смехотворна, предложенията са гювеч . 10| 7265 |16.08.2020 Съдия Тодорова: Предложенията за реформа не отговарят на препоръките от Венецианската комисия . 32| 6489 |16.08.2020 Кирил Добрев иска спешен пленум на БСП за отхвърляне на Конституция на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads