Реклама / Ads
24| 8805 |16.08.2020 НОВИНИ

Проф. Киров: Изявлението на премиера ни хвърли в размисъл. Юридическият му екип е много слаб

.
Проф. Пламен Киров
Самото изявление на премиера ни хвърли в размисъл. Аз лично го четох три пъти и два пъти го гледах. Юридическият екип на ГЕРБ най-вероятно е много слаб, след като е написал такова изказване на премиера.
 

Това заяви в предаването  „120 минути“ по бТВ бившия конституционен съдия и професор по Конституционно право проф. Пламен Киров.

 

„Там има едно позоваване на чл. 87 от Конституцията за правото на законодателна инициатива на народните представители, но тук става въпрос за законодателна инициатива за обикновен закон. До колкото виждам намерението е да бъдат внесени поправки в Конституцията“, коментира проф. Киров. 

 

"Намаляването на народните представители от 240 на 120, както и съкращаването на депутатите във Великото народно събрание(от 400 на 280) налагат свикване на ВНС, но за предложенията, свързани с правосъдната система – не. ", каза още експертът.

 

По думите му е спорно дали се налага решение от Велико народно събрание за предложението, свързано с мандатите на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Експертът допълни, че тази промяна, обаче, не е необходима. 

 

Той уточни, че на три места в изявлението на министър-председателя Бойко Борисов се говори за нова Конституция, след което се говори за изменение на върховния закон. Проф. Киров определи предложенията като „бягане пред вятъра“ и допълни, че те могат да бъдат коментирани в детайли, едва когато се види пълният им текст. 


„Твърде е общо. Тези девет точки, които са изброени характеризират намеренията – юристите работим с конкретен текст. Сериозно съм притеснен кой трябва да напише по същество. Първо, защото е добре известно, че в България всички разбират от футбол и Конституционно право. Второ – всички политици и управляващи, и опозиция страдат от сериозен дефицит на нормално мислене“, заяви експертът. 

 

Според него българските политици и магистрати не познават добре Конституцията. Той даде пример с предложенията на ВМРО за задължителна военна служба и образователен ценз за осъществяване на гласуване при избори. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5636 |15.08.2020 Проф. Костадин Ангелов: Няма да затваряме градове и да връщаме КПП-та . 46| 5947 |15.08.2020 Проф. Близнашки против прекия вот за президент. Във властта влизали ”случайни хора” . 116| 38624 |14.08.2020 Проф. Н. Слатински: Човек от службите ми каза - Борисов може да направи като Горбачов и Елцин? . 35| 10593 |13.08.2020 Проф. Евгений Дайнов: Борисов уби парламента. Омразата към ГЕРБ няма да спре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads