Реклама / Ads
12| 4444 |07.06.2019 НОВИНИ

ГЕРБ и БСП обикалят телевизиите да се карат за партийната субсидия

.
Ще стане ли субсидията от 11 лева - 1 лев?
В сутрешните блокове представители на двете политически сили си размениха аргументи, нападки и откровени заяждания във връзка с предложението партийната субсидия да бъде намалена на 1 лев. И от двете страни взаимно се обвиняваха най-вече в популизъм и кризисен PR.
 

Участие в БНТ имаха Александър Иванов от ГЕРБ и Румен Гечев от БСП. В Нова тв съответно спора бе между на Десислава Атанасова и Явор Божанков, който определи българската политика като цирк. В бТВ бяха Александър Симов от БСП, Маноил Манев от ГЕРБ и Пламен Манов от Воля.


.
Снимка: Десислава Атанасова и Явор Божанков в Нова тв

 

От вчера чувам една и съща опорна точка от противниците на ГЕРБ – че търсим кризисен пиар. ГЕРБ няма нужда от подобно нещо. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. По думите й ГЕРБ е първа политическа сила, а е и последователна партия. Проектът на решението за 1 лев партийна субсидия датира още от 2016 година, след проведения референдум. Да се обвини ГЕРБ в популизъм в този момент е абсолютно несериозно, подчерта Атанасова.

 

Изборите ясно показаха, че българските граждани нямат доверие в политическата система. В момента големите теми са увеличаването на цената на тока, падането на цената на петрола на световните пазари, при което цените на горивата у нас не помръдват, заяви депутатът от БСП Явор Божанков. В крайна сметка Европа ни каза: "Няма да ви приемем в Шенген". Намаляването на субсидията на 1 лев е класически пример за отклоняване на вниманието. 1 лев субсидии няма да реши нито един проблем. Субсидията не може да е твърде малка, защото партиите ще отидат в ръцете на олигарсите, заяви социалистът.

 

В момента на политическата сцена се появява Слави Трифонов. Българската политика представлява цирк. Актьорите се сменят, но един и същи продава билетите – задкулисието, каза още Явор Божанков.

 

.

Снимка: Пламен Манов от Воля, лександър Симов от БСП и Маноил Манев от ГЕРБ в студиото на бТВ

 

Като популизъм определи и Маноил Манев от ГЕРБ в ефира на БТВ, че правителството води преговори за цената на газа, а да предлагаш тепърва то да го прави. „Странно е, че някои хора не знаят, че правителството определя външната политика на страната“. Повод за думите му е препоръката на президента Румен Радев към кабинета да не се срамуват, а да започнат преговори за намаляване на цените на енергийните ресурси от Русия. Държавният глава отправи посланието си към правителството след среща с колегата си от Русия Владимир Путин. 

 

„Популизъм е да искаш да сменяш системата, а после да изчезваш от парламента и да не гласуваш, обърна се Манев към Александър Симов от БСП. Смяна на системата не е разрушаване на една къща до основи, контрира Симов.

 

„Симов е най-неподходящият човек, който да защитава тази теза около субсидията, тъй като който получава заплата от субсидията на партията като журналист“, контрира го Манев. 

 

„Шизофренията на БСП е в най-висока степен, досега БСП говориха за смяна на системата, а сега г-н Симов, първи взривател и разрушител, идва тук да защитава системата“, отсече Симов.

 

„Пред България колкото и да пищите в това студио, вие получихте огромен шамар и ви боли много“, заяде се Симов. „Лесно е да кажеш, че разрушаваш системата с 1 лев субсидия, защото имаш на разположение целия държавен бюджет“, смята депутатът от БСП. „Тези хора, които създадоха тази система сега искат да я разрушават“, учуди се той.


„Това е резултат от целенасочената политика на една партия, която иска да тръгне всичко наново. Системата се защитава от БСП“, каза Манев, който упрекна опонента си, че се противопоставят на желанието на целия народ за намаляване на субсидията.

„Никаква система няма да защитавам. Става въпрос, че получихте звучен шамар от Брюксел и боли“, заяде се Симов.

 

„Ние инициирахме един референдум, в който имаше въпрос за премахване на субсидията, подкрепихме предложение за намаляване на субсидията. Ние действаме последователно по тази тема. Ще подкрепим това предложено намаляване“, коментира и третия гост в студиото Пламен Христов Мановот Воля.

 

„Важното е, че към момента имаме следния факт - внесено решение на МС в НС. Последващите действия аса ясни - кой защитава статуквото и невръщането на пари. Веднага след референдума внесохме предложение за субсидия от един лев, но не бяхме подкрепени. Въпросът сега е кой се заиграва с популизма“, обърна се Манев към Симов.

 

Симов добави, че ще вземат решение в събота. „Много е лесно да обявиш, че разрушаваш системата, когато управляваш и ползваш бюджета. Другите партии разчитат на тези субсидии“, подчерта червеният депутат. Той смята, че това е театрален опит да се хвърли политическа пиратка от страна на ГЕРБ призова на всичко това да се гледа като на анекдот.

 


.
Снимка: Александър Иванов и Румен Гечев в БНТ

 

Ставаме свидетели на див популизъм, че едва ли не от сегашната субсидия се облагодетелстват днешните партии. Затова внасяме това предложение партийната субсидия да стане 1 лев, за да се сложи край на този популизъм и да се спре настройването на обществото срещу политическите партии и в частност ГЕРБ от нашите опоненти. Това заяви в сутрешния блок на БНТ народният представител от ГЕРБ и член на бюджетната комисия в НС Александър Иванов.

 

Относно обвинението на опозицията, че предприетата стъпка е ''кризисен ПР'' Иванов отвърна, че кризисен ПР е ситуацията в БСП, тъй като изгубиха изборите, а техният председател Корнелия Нинова подаде оставка.

 

От своя страна опонентът му в студиото - депутатът от БСП проф. Румен Гечев, отново обяви, че става дума за кризисен ПР, който не е свързан със субсидиите, а с доклада на ЕК, който той определи като ''опустошителен''.

 

,,В този доклад ясно пише, че българското правителство не се справя с корупцията, както и с проблема с изпирането на пари. С други думи, казва ни се, че ще видим Еврозоната през крив макарон. Освен това мониторинга над България не пада, а се засилва'', посочи Румен Гечев.

 

,,Въпросният доклад е ежегоден и се изпраща до всяка държава-членка на ЕС. В него има единствено препоръки, в които се казва да продължат усилията в борбата с корупцията и инвестициите в образованието. Така че нека да се уповаваме на фактите и да се придържаме към естеството на доклада, а не от БСП да четат докладите като дявола евангелието'', заяви депутатът от ГЕРБ.

 

,,Докладът постави оценка "слаб" 2 на това българско правителство'', обяви Румен Гечев и допълни, че страните от Еврозоната са променили специално за нас механизма за кандидатстване, за да не бъдем допуснати в т.нар. ''чакалня''.

 

,,По-важното е, че отговаряме на всички критерии за влизане във Валутния механизъм'', отчете Иванов и добави, че документи за влизане в ''чакалнята'' са подадени.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3950 |06.06.2019 Менда Стоянова и ГЕРБ ще подкрепят субсидията от 1 лев в зала . 3| 3828 |05.06.2019 БСП и ГЕРБ спорят по сутрешните блокове кой е виновен за гафа с партийните субсидии . 5| 4193 |05.06.2019 Румен Христов: Коалиция СДС-ГЕРБ може да има и на местните избори . 5| 4721 |04.06.2019 Дариткова: ГЕРБ може и без Цветанов, вярвам, че няма да ни предаде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads