Реклама / Ads
2| 3699 |26.10.2022 НОВИНИ

ГЕРБ е готова да подкрепи кабинет и с втори или трети мандат, ако има съгласие

.
От ГЕРБ са готови да подкрепят правителство и с друг мандат, ако публично и прозрачно има консенсус. Това стана ясно от думите на Десислава Атанасова от партията на Бойко Борисов, която днес бе на консултациите с президента Румен Радев на ”Дондуков 2”.
 

"Ако останем в ситуация, в която Радев ни връчи мандата и ние сме в седемте дни на конституционната процедура отново да предложим разговори, теми, мнозинство, да седнем на една маса, на която да говорим за България. Ако и това откажат, значи това са безотговорни политически сили, които тласкат страната ни към парламентарна криза", посочи Атанасова.

 

По думите й от ГЕРБ са длъжни да постъпят "отговорно", ако ще правят кабинет, а ако не - длъжни са пред избирателите си да покажат своя състав на Министерски съвет.

 

"Хората повече от две години се нагледаха на експерименти и в момента искат политици, които да могат да се справят в кризи и затова ни гласуваха доверие. Най-вероятно няма никакво значение с кой точно мандат ще се реализира правителство, ако принципно положим усилие за диалог“, каза Атанасова.

 

"При условие, че публично и прозрачно се съгласим, че ще излъчим с мнозинство кабинет, което няма значение дали ще е правителство на спасението, антикризисен кабинет, експертен кабинет, сме склонни да подкрепим правителство. Това ще е кабинет на отговорните партии. Който и да участва, ще заяви, че е отговорен. Ако ли не - това ще е безотговорност, предсрочни избори", заяви пред bTV Атанасова.

 

Затова призовавахме за диалог, но ме смущава, че бе отказан, допълни тя.

 

"Срещата с главния прокурор Иван Гешев днес беше по негова инициатива. Чрез писмото си с въпроси към всеки от народните представители, той засегна темата с престъпността и отговорът на държавата. През последните месеци всички ние ставаме свидетели на бум на престъпността. Донякъде това се дължи на това, че има разрив в диалога на институциите. Когато се разконцентрира взаимодействието между правоохранителните и правоприлагащите органи това е резултатът. Проблемът с дрогираните и пияните шофьори се превърна в пандемия срещу която държавата трябва да се бори",  категорична е Атанасова.

 

"Правосъдната реформа е част от нашата предизборна програма. Ние сме „за“ нея, както и за повече справедливост, за бързина на съдебния процес и т.н. Но всичко това минава през експертни разговори. Надявам се, че когато законопроектът за съдебната реформа бъде факт, ще водим един конструктивен диалог, без персонално фиксиране", посочи тя.

 

"Ние и президентът осъзнаваме, че се намираме в тежка ситуация. На първо място е бюджетът. Той е на дефицит, дългове се теглят постоянно. За следващата година ще сме на минимум 16 млрд. лева. По време на предишното правителството бяха изхарчени 9 млрд. за девет дни, без да е ясно къде отидоха. Теглеха се заеми от по 50 милиона всеки понеделник. Ако сега се направи „сватбарски бюджет“, кой ще носи отговорност за него? Основният въпрос е ще има ли правителство и кой ще носи отговорността?“, каза още Десислава Атанасова.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3034 |26.10.2022 ГЕРБ помпат мускули и самочувствие: Имаме експертите за кабинет . 0| 2824 |26.10.2022 Петър Куленски: Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ-СДС . 11| 2849 |26.10.2022 При президента: Радев и ГЕРБ започнаха с комплименти, после се скараха за военната помощ за Украйна . 1| 2706 |26.10.2022 Радев започва консултации за кабинет, първата среща е с ГЕРБ-СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads