Реклама / Ads
10| 3228 |29.04.2023 НОВИНИ

Атанасова още сънува общо правителство с ПП-ДБ. Предложи формула 1:1

.
Десислава Атанасова продължава да сънува общо правителство с "Продължаваме Промяната" - "Демократична България", въпреки заявеният категоричен отказ от страна на новата коалиция да управлява съвместно с ГЕРБ. В ефира на bTV Атанасова заговори за паритет в изпълнителната власт и призова за "споделяне на общата отговорност". Атанасова предложи и формула на управление 1:1 - паритет в изпълнителната власт между ГЕРБ и ПП-ДБ.
 

"Третата стъпка е да говорим за персоналния състав на бъдещо общо правителство. Ако трябва да говорим за компромиси и прошки - демонстрираме забравяне на политическото си его. Борисов каза, че всичко е простил", обясни Атанасова. 


Контрираха я обаче с въпрос, че изглежда в редиците на ГЕРБ не са простили. 


"Ако Борисов е простил в лично качество това, което му се причини, за нас е трудно да простим 2 години злоба, чегъртане", обясни председателката на парламентарната група на ГЕРБ. 


Борисов и съпартийците му поставиха ултиматум на ПП-ДБ да покажат състава си за кабинет, преди да получат мандата за съставяне на правителство. Кирил Петков заяви, че това ще се случи във вторник, но междувременно се появи информация, че в проектосъстав на кабинет ще влязат той, Асен Василев, Атанас Атанасов и Весела Чернева. От ПП-ДБ заявиха, че "няма да коментират слухове". Борисов обаче призова лидерите да се оттеглят от изпълнителната власт, както е направил той.


Атанасова обясни, че от ГЕРБ настояват за "паритет" и формула на правителство 1:1 с "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". 


"Това е поставено е от нас като въпрос. Когато се предлага кабинет, ако говорим за общо правителство, мандатите няма да имат значение, при условие че имаме равнопоставеност, ако говорим за политически ярък кабинет", обясни Атанасова. 


Все още обаче няма договорка за това, стана ясно от думите й. 


"Това е предложението от наша страна, защото смятаме, че така е редно. ГЕРБ е победител в два поредни избора. Втора възможност е да направим равно отдалечен кабинет бед политици като присъствие в него - нека всички лидери да бъдат на първия ред и заедно да контролират това правителство", предложи Атанасова. 


“Всеки от нас трябва да забрави политическото си его и да се ръководи от интересите на народа. Това е най-важното. Нямаме бюджет вече четири месеца. Ако не постигнем баланс, разбирателство, това означава, че юни или юли държавата ще бъде в задънена ситуация", допълни още тя. 


“Предлагаме възможност. Ако другата седмица бъде предложен мандат, трябва да бъдем с кандидат за премиер. Ако не постигнем съгласие с тях, той ще бъде от ГЕРБ", допълни Атанасова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3480 |23.04.2023 Десислава Атанасова, ГЕРБ: Дните преди връчването на мандата да използваме за лидерски разговори . 3| 2840 |20.04.2023 Десислава Атанасова била по-подходяща за шеф на НС от Росен Желязков, смята Радостин Василев . 7| 2821 |19.04.2023 Министър Стоянов: Нужно е общоевропейско решение за вноса на зърно от Украйна . 0| 3038 |18.04.2023 МОН: Нямаме общо със скандалната книга “Да пробудиш драконче”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads