Реклама / Ads
22| 4398 |11.07.2020 НОВИНИ

ГЕРБ категорични: Шпицкоманди на Божков яхнали протеста. Радев призовал към насилие

.
Шпицкоманди на Васил Божков са яхнали снощния протест и са станали негови лидери. Демонстрантите са били организирани.
 

Това отсякоха от ГЕРБ по време на обявения сутрешен брифинг в централата на партията.

 

Упрявлаващите остро осъдиха президента Румен Радев, който по техни думи призовава към насилие и вчера е отказал да се разграничи от провокаторите.

 

Всичко това беше организирано изключително добре и режисирано от платени провокатори, които, разбира се, имат и своя генезис и подкрепа далеч от пределите на нашата страна - в една много топла държава. Те бяха мотивирани от всички тези олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на бледият техен актьор - президентът Радев, посочиха от управляващите.

 

Според ГЕРБ след приключване на мирния контрапротест на симпатизанти на ГЕРБ въпросните шпицкоманди са се пръснали из цяла София. Това е било направено организирано, като от партията дори показаха снимки.

 

“Бяхме свидетели и на предварителна организация и надъхване на тези хора да провокират, чупят и опорочат възможността всеки гражданин да изразява свободно, спокойно и по нормален начин своите позиции”, посочиха още по време на брифинга.

От ГЕРБ бяха категорични - отговорността за снощните сблъсъци носи президентът Румен Радев.

 

"Протестиращите бяха подведени и без да разберат бяха превърнати във фон на шпицкомандите на Васил Божков. Кой печели от това? Нито един гражданин в рамките на закона не печели от подобни събития. Още снощи призовахме господин Радев да отправи призив към хората, които вандалстваха в София. Той отказа да го направи. Огромна част от контрапротестиращите вчера бяха членове на партията, но към тях се присъединиха и симпатизанти - те не са доведени със страх, не са принуждавани. Господин Радев вече носи цялата отговорност за това, което се случва", отсече Тома Биков.

 

Министър Деница Сачева припомни, че България се намира в труден период, а кабинетът се опитва да направи всичко возможно за социално-икономически мерки и гарантиране на препитание за всички граждани. Тя обаче бе категорична - низките страсти на хората се използват целенасочено.

 

"Проектът, който обяви Васил Божков, не случайно се казваше "Българско лято". Въпросът е за бъдещето - за зимата, която ни очаква и това, което трябва да се случи".

Вицепремиерът Томислав Дончев пък коментира - лесно е да се разединява, но е трудно да обединиш народа.

 

"Какво наблюдавахме вчера? Мерихме си протестите? Да мерим кой е по-силен? Ние имаме 100 хиляди члена. Колко от тях могат да дойдат на гости? Това ли е демокрацията, това ли е политиката? Учил съм, че политиката е състезание на личности, сблъсък на идеи. Сблъсъкът по улиците няма общо. Това не е политика. Даже и спорт не е. Няма да допуснем гражданска, дори да имаме шанс да я спечелим. Демокрацията работи, когато е безусловна и перманентна", посочи Дончев.

 

Вицепремиерът бе категоричен - няма да се говори за импийчмънт. Приоритетът е България да остане мирно и споктойно място за живеене.

 

"Ние ще направим всичко възможно да го постигнем, дори да има политически щети", отсече Дончев, но не уточни какво точно има предвид.

 

Депутатът Тома Биков отново повтори, че протестът е бил яхнат от шпицкоманди, които се състоят от професионални протестъри.

 

"Тези хора се подредиха в дъга към 22 ч. и това се виждаше ясно от сградата на МС. Част от тях започнаха да пробиват полицейския кордон. Спря ги точната и организирана полицейска реакция. Затова искам да благодаря на всички полицаи - бях свидетел на изтеглянето на нашия митинг от площата и видях как хора от съседния митинг започнаха да тичат по улицата. Искаха да ги достигнат и да ги пребият. Бързата намеса на полицията ги спря. Абсолютни професионалисти. Нямаме съмнение - тези хора това работят, те го правят по мачове, те са на повикване. Нямат общо с другите хора, които бяха дошли да протестират мирно. Призовавам днес те да се разграничат, не да говорят за полицейско насилие", коментира Биков.

 

ГЕРБ бяха категорични - президентът Румен Радев е този, който придова гражданите да правят това.

 

"Снощи излязохме с декларация и призовахме Радев да действа като държавник и да призове мирните граждани да се приберат по домовете си. Той не направи това. Насърчи ги да продължат. Това е безотговорно поведение, което трябва да бъде показано днес. Защо се зове към насилие? Кой носи отговорността какво бъдеще предлагаме и какво крием като насъскваме хората един срещу друг", допълни още Биков.

 

"Представете си Борисов да беше стиснал юмрук и да бе призовал - да ги изметем. Какво щеше да стане? От другата страна на булеварда имахме това. Този, който е на площада, носи своята административна или наказателна отговорност. Политикът има политическа такава. Кой я носи - това е основната тема. Кой - въпросът беше изключително актуален преди 7 години", допълни Дончев.

 

Управляващите са категорични - огромна част от хората бяха дошли спонтанно, за да протестират срещу правителството. То протестът е бил "превзет" от шпицкоманда на Васил Божков - теза, която бе повторена няколко пъти по време на брифинга.

 

"Не всеки митинг срещу нас е организиран. И аз съм протестирал! Готов съм да се боря за това право на гражданите. Не съм съгласен хората да се бият и да рушат имущество. Дали има здравен риск? Да, има", посочи още вицепремиерът Дончев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4873 |11.07.2020 Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС използват провокации, за да удържат властта си . 11| 4279 |11.07.2020 Късно снощи от ГЕРБ обявиха сутрешен брифинг в партийната централа . 9| 15343 |10.07.2020 От Президентството отговориха на декларацията на ГЕРБ . 31| 5746 |10.07.2020 ГЕРБ с декларация: Размахващите юмруци и средни пръсти, да поемат отговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads