Реклама / Ads
4| 2598 |12.04.2023 НОВИНИ

ГЕРБ обсъжда с ПП-ДБ идеята за ротационен председател на парламента /обновена/

.
На председателски съвет ГЕРБ и “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” обсъждат идеята за излъчването на ротационен председател на Народното събрание. Разговорите са преминали ”в добър тон”, но до решение не се е стигнало, стана ясно след изявления пред медиите и на двете формации.
 

Идеята бе дадена от Асен Василев, след проваления избор на парламентарен шеф. Припомняме, че кандидати издигнаха от ГЕРБ и “Възраждане”, но никой не събра необходимата подкрепа. Тогава от ПП-ДБ предложиха да се взаимства модела в Европейския парламент. 

 

От страна на ГЕРБ-СДС в разговора участват предложеният за парламентарен шеф от първата политическа сила Росен Желязков, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Даниел Митов.

 

От страна на ПП-ДБ на срещата дойдоха Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Николай Денков.

 

"Това е първата среща, която инициирахме ние от ГЕРБ-СДС за търсене на подкрепа и съгласие по ключовите въпроси, които стоят не само пред българския парламент, свързан с избора на председател, но изобщо пред държавата. В момента водим разговор не само за първия сред равни, но и за всички бъдещи законодателни инициативи. Считаме, че разговорът трябва да бъде не по отношение на личността и от коя парламентарна група ще бъде, а и за възможните решения. Всички днес обявихме, че е важно да търсим диалог и съгласие заради България и смятам, че този разговор повече от 2 часа е стъпка в тази посока. Ние ще инициираме в следващите дни работни групи, които да търсят консенсус във всички парламентарни групи за законодателните инициативи, които ще бъдат приоритетни за НС в започващата сесия", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

Тя уточни, че това са темите, свързани с еврозоната, Шенген, правосъдната реформа, понижаването на цените и борбата с инфлацията. Зад тези приоритети застанаха и от ПП-ДБ.

 

“За да е работещ парламента, трябва да има стройна и добра организация по отношение на законодателните инициативи, които са свързани с приоритетите на различните партии”, допълни още Атанасова. 

 

"Основното нещо, за което говорихме е, че за да може НС да си свърши работата, трябва да има ясни законодателни приоритети. Предложението, което направихме, не беше отхвърлено, но то няма и как да бъде прието, без да има ясни законодателни приоритети. Те са достатъчно точно очертани от наша гледна точка", каза Асен Василев, съпредседател на ПП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3013 |12.04.2023 Доц. Киселова пред Фрог: Ако ГЕРБ получат първи ротационен председател на НС, инициативата ще е тяхна . 9| 3042 |11.04.2023 Коалицията ПП-ДБ няма да предлага председател на Народното събрание . 7| 2991 |11.04.2023 Социологът Ев. Славкова: Борисов ни каза – или кабинет на ГЕРБ и ПП, или нови избори . 19| 2998 |11.04.2023 Борисов очаква разум и уважение. Прогнозира кабинет с ГЕРБ или избори без приет бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads