Реклама / Ads
12| 5299 |01.12.2011 НОВИНИ

ГЕРБ омекна пред пенсионната реформа

.
Под натиска на синдикалния протест в сряда ГЕРБ отново отстъпи от намеренията си за промени в пенсионната система. Само след няколкочасова демонстрация в центъра на София бе отложено гласуването за повишаване на пенсионната възраст, а след преговори със синдикатите ГЕРБ предложи нов, по-мек вариант.
 

 

Последното предложение на управляващите е възрастта за пенсиониране на най-масовата - трета категория труд да се увеличи с четири месеца догодина, а не с една година, както беше първоначално планирано.

 

Предвижда се възрастта за пенсиониране да нараства с по четири месеца всяка година до 2015 година. Освен това ГЕРБ се отказва да повишава възрастта за пенсиониране на работещите в тежки условия от първа и втора категория труд. Ръководството на ГЕРБ ще консултира тези предложения с премиера Бойко Борисов, а синдикатите ще обяват в четвъртък по-нататъшните си действия.

 

До отстъплението на ГЕРБ се стигна, след като двата големи синдиката събраха хиляди свои членове на площада пред Народното събрание, които скандираха “Дянков, вън!“, “Много сме, силни сме“ и “Не искаме да работим до живот за мизерни пенсии“. Депутати от ГЕРБ приеха в ранния следобед синдикалните лидери и след продължила около час среща президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че се отлага второто четене на бюджета на НОИ в бюджетната комисия в парламента, с което трябваше да се прокарат пенсионните промени. В четвъртък депутатите от бюджетната комисия ще продължат работа с разглеждане на държавния бюджет за 2012 г. и бюджета на НОИ.


В 18 часа се проведе нова среща между депутатите от мнозинството и синдикатите, след която бяха оповестени новите предложения. На нея дойдоха социалният министър Тотю Младнов и зам.-финансовият министър Владислав Горанов . 

 

За подновяването на диалога между синдикатите и управляващите беше съобщено следобеда на протестния митинг пред парламента.

 

Силно освиркан от множеството зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов обяви, че законопроектът няма да бъде гласуван днес в комисията.


"Ако трябва цяла нощ ще заседаваме, докато се стигне до решение", категоричен беше Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5339 |25.11.2011 Внесоха предложението за увеличаване на пенсионната възраст . 39| 5017 |25.11.2011 Пенсионната реформа скара ГЕРБ и БСП . 19| 5591 |23.11.2011 Тристранката отново заработи, обсъждат пенсионната реформа . 31| 5198 |22.11.2011 БСП дава на съд пенсионната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads