Реклама / Ads
0| 4960 |02.06.2010 НОВИНИ

ГЕРБ отказа на ДПС комисия за матурите

.
Парламентарното мнозинство отхвърли искането на опозицията да бъде създадена анкетна комисия за проверка на сигналите за изтичане на информация за матурата по български език.
 

Не бе прието и искането на опозицията за проверка на мобилния оператор, оповестил вчера изпитните резултати срещу заплащане, преди те да бъдат обявени в сайта на образователните министерство.

Припомняме, че на своя пресконференция ДПС настояха вчера за създаване на такава анкетна комисия, или в краен случай парламентарната образователна комисия, която специално да се заеме със случая на изтичането темите от матурата по литература.

Председателят на парламента Цецка Цачева не допусна до гласуване и искането на народния представител от Коалиция за България Румен Овчаров да бъдат изслушани премиерът Бойко Борисов, заместник министър-председателят Симеон Дянков и министрите Тотю Младенов и Трайчо Трайков за антикризисните мерки на правителството и изпълнението на бюджета. Цачева се мотивира с липсата в правилника на колективно изслушване на министри.

Четете правилника на Народното събрание, както дяволът - Евангелието, контрира от парламентарната трибуна поведението НС на управляващите Мая  Манолова.

На свой ред Румен Овчаров запита на кого трябва да се вярва, след като премиерът Бойко Борисов твърди, че сме в криза по-лоша от войната, а финансовият министър - че излизаме от кризата. Все пак, НС е висшият орган на властта и трябва да знаем има ли криза или не, ще има ли актуализация на бюджета и антикризисни мерки или не, настоя той.

Цецка Цачева му отговори, че няма да подложи на гласуване предложението поради недопустимост - правилникът допускал изслушване на отделен министър, но не и групово на министри, допълни тя. Манолово от Коалиция за България й опонира, наричайки подобни тълкувания скандални, защото според нея тримата представители на кабинета ще бъдат изслушани един по един, а не в хор. Няма такава практика досега, отсече Цачева, която поясни, че е изучила опита на предишните състави на парламента по този казус и смята решението си за правилно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4945 |16.05.2010 ДПС иска комисия в НС за провала с матурите . 12| 4901 |14.05.2010 Янев вика в бюджетната комисия Борисов и Дянков . 1| 5557 |13.05.2010 Парламентът спретна комисия за "Държавен вестник" . 8| 4700 |10.05.2010 Ламбо отказа президентския пост, остава актьор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads