Реклама / Ads
17| 3490 |23.05.2023 НОВИНИ

ГЕРБ по плоскостта на катарзиса: Прокуратурата е репресивен орган и нищо повече

.
Продължава катарзисът в партия ГЕРБ по отношение на правосъдната реформа. С пресконференция в партийната централа Делян Добрев и част от свитата на Бойко Борисов обясниха, че няма да подкрепят искането на прокуратурата за отнемане имунитета на Добрев, а освен всичко, че държавното обвинение не е нищо повече от ”репресивен орган”.
 

Ретроспекция за последните няколко десетилетия направи Добрев пред журналистите. 


"Прокуратурата в България е репресивен орган и го знам от личен опит. Още през 2013 г. ни натискаха - тези, които не се поддадоха, бяха с образувано дело. Кабинетът “Орешарски” през прокуратурата натискаше и тормозеше опозицията. Делото стоя на трупчета 9 години в някое чекмедже, за да не разкажем тази история. Прокуратурата в България е репресивен орган и нищо друго. Тя трябва да се реформира, защото в противен случай политиците ще са подвластни на един или друг главен прокурор", категоричен беше Добрев. 


Въпросите пред ГЕРБ и Бойко Борисов стоят. Защото именно те бяха онези, които 12 години управляваха България. Казано иначе - ако прокуратурата "не е нищо повече от репресивен орган" и това е дългогодишен факт, къде бяха Борисов и верните му министри, когато трябваше да случат реформата в системата на правосъдието? 


През последните няколко седмици всички от редиците на Борисовата партия търсят индулгенция и се опитват да се изкарат едни от най-видните борци срещу корупцията и радетели на правосъдната реформа. Истината обаче е, че никой от тях не е направил нищо съществено за нейното осъществяване. Например през април 2022 г. Десислава Атанасова определи като "огромна грешка" закриването на Специализираната прокуратура. Въпросният орган бе сочен като изключително неефективен и изпразнен от смисъл и съдържание, а "резултатите" от работата му бяха обект на няколко международни доклада. Причината - липсата на осъдителни присъди за корупция по високите етажи. 


Искането за отнемането на имунитета на Делян Добрев като депутат дойде на фона на сътресенията в съдебната система и няколкото процедури за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. СГП също проверява обвинител №1 за злоупотреба с власт, след внесен сигнал срещу него от заместника му Борислав Сарафов. Заговори се още и за държане на дела на трупчета - казусът "БарселонаГейт", замесил Борисов в схема с пране на пари, манекенки и тузарски имот в каталунската столица. Вчера от обвинението заявиха, че разследването не се държи в нечие чекмедже, а напротив - работи се усилено и се превеждат документи от чужди държави. Днес изтече и информация в близки до прокуратурата и ГЕРБ медии, че Борисов трябва да бъде разпитан по скандала в четвъртък. 


Даниел Митов от партията обаче прозря, че зад нажежената обстановка и искането на депутатския имунитет на Добрев е заради жестоката борба на ГЕРБ за съдебна реформа. 


“Сега сме в ситуация, в която правим тежка и значима правосъдна реформа, която превъзбуди страстите от страна на прокуратурата. Докато не приключи тази реформа, няма да подкрепим свалянето на имунитет на когото и да било в Народното събрание. Прокуратурата е обвинявана, че държи определени дела на трупчета, за да ползва въпросните дела в момент, в който се вземат важни политически решения", допълни Митов. 


“Минал съм по този път и знам какво е. Знам, че дори в моменти, в които няма нещо, което да може да бъде причислено като нарушение на закона, образуват се дела с цел натиск върху политици, които да преосмислят политическото си поведение", посочи още той. 


Въпросът е - защо сега се сетихте?


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 3005 |23.05.2023 Кирил Петков: Асен Василев ще бъде министър на финансите, без други членове на кабинета от ГЕРБ . 16| 9153 |23.05.2023 Империята “Гешев” отвръща на удара? СГП потрива ръце за имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ . 3| 2704 |23.05.2023 Адв. Кашъмов за брифинга на Гешев: Новото е, че и ГЕРБ се включи в групата, която иска съдебна реформа . 20| 11032 |23.05.2023 Дали Мария Габриел ще е единственото присъствие на ГЕРБ в кабинета? Ето кои са спряганите министри!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads