Реклама / Ads
11| 2492 |25.03.2024 НОВИНИ

ГЕРБ със следваща стъпка към неуспешен мандат - внесоха проект на решение в НС

.
Теменужка Петкова Източник: БГНЕС
ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение мандатът за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел да бъде обявен за "приключил неуспешно", показва справка в интернет страницата на Народното събрание. 
 

Единствен вносител на проекта на решение е заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова - бившият министър на енергетиката, който подписа пътната карта с "Газпром", след който бе построен "Турски поток", чрез който Украйна бе заобиколена от Путин, а след това - нападната от него.





В проекта на решение се посочва: "Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 и чл. 99, ал. 4 от Конституцията на Република България и като констатира, че със заявление N2 49-403-01-3 от 25 март 2024 г. Мария Габриел - предложена да бъде избрана за министър-председател на Република България с Указ N2 74 от 19 март 2024 г. на президента на републиката, е оттеглила заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство и че няма да участва в процедурата по избора и да предлага структура и състав на Министерския съвет, реши мандатът за образуване на правителство приключва неуспешно". 


.

По-рано днес Мария Габриел подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерския съвет.

 

Мария Габриел подчертава , че “координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета “Денков-Габриел”, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство.

 

Самият отказ от 11 министри, предложени в кабинета, дойде, след като се разбра, че те всъщност не са давали съгласието си да бъдат включени в него. Това заявиха от ПП-ДБ, след като Габриел върна папката с мандата на президента Румен Радев.





По всяка вероятност отиваме към следващи предсрочни избори, освен ако двете формации не намерят начин да уточнят как да се случи ротацията.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 41997 |25.03.2024 След руския удар с балистична ракета по Киев: Зеленски заяви, че страната му се нуждае от допълнителни системи за ПВО . 1| 2339 |25.03.2024 Главният изпълнителен директор на "Боинг" ще се оттегли от поста си в края на годината . 2| 2952 |25.03.2024 Кметът Пенчо Милков удостои със златна значка треньора на „Дунав“-Русе Красимир Миронов . 8| 5677 |25.03.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Русия подготвя руското общество за мобилизация. Опасно е, ако Тръмп стане президент на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads