Реклама / Ads
2| 3104 |25.04.2023 НОВИНИ

ГЕРБ все пак измислиха как да контролират правната комисия, дадена на ПП-ДБ

.
Източник: БГНЕС
ГЕРБ намериха начин да упражняват контрол върху правната комисия в Народното събрание, която уж отстъпиха на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” след така нареченото “джентълменско споразумение”, с което за председател на парламента бе избран Росен Желязков от редиците на Борисов. Предложението бе прието с пълно мнозинство.
 

Предложението на ГЕРБ е шефът на парламента да може да “координира законодателната дейност на комисиите” и да обсъжда с председателите им законодателната програма, предават от OFFNews

 

От “Има такъв народ” се усъмниха, че по този начин може да се контролират първоначалните комисии, а от ПП-ДБ се притесниха, че това дава допълнителни и излишни задължения на шефа на парламента. Депутатите от ГЕРБ определиха идеята си за “невинна”, но с нея на практика ще се контролира дейността на постоянните комисии в НС. Христо Гаджев, който е и съвносител на предложението, добави, че председателят на НС и сега може да свиква извънредни заседания на комисии с определен от него дневен ред. 

 

Няма да има отделна комисия по въпросите, които касаят децата, младежта и семейството, а спортната да бъде изведена като самостоятелна. Основният мотив е, че вече е постигнато съгласие броят на комисиите да не се променя. Никола Минчев от ПП-ДБ предложи друго - да се разшири обхвата на спортната комисия, за да може тя да включи в себе си и въпросите, касаещи семейните политики. Предложението бе отхвърлено. 

 

Комисиите в НС остават 25. Една от тях ще е тази по конституционни и правни въпроси.

“Възраждане” пък предложиха извънредните заседания да не са извънредни, а да се провеждат 48 ч. след като бъдат обявени. Идеята бе отхвърлена. Падна и идеята на Петър Петров да се обявяват резултатите от гласуване по време на закрити заседания. 


Отхвърлена бе идеята му първоначалната регистрация в началото на пленарния ден да продължава поне по минута, а проверка на кворума да може да се прави не “само веднъж" от група, а  “до три пъти" от “една или повече парламентарни групи". 

 

Не бе възприета и идеята му дневният ред на НС да се обявява два часа по-рано във вторник, както и предложението му след декларация да са забранени коментари и/или искания за процедури, които са пряко насочени към декларацията.

 

Падна и идеята на Петров законопроектите да се приемат с минимум 121 гласа. До момента правилото е или 121 гласа, или половината от присъстващите в зала. Изключения има при някои специфични гласувания.

 

Народните представители отхвърлиха идеята на Константин Бачийски от ПП-ДБ за въвеждане на глоба за лицата и органите, които не отговарят на въпроси и питания на депутати, или не се явяват на изслушвания. 

 

ИТН направи опит да бойкотира работата на комисиите, преди те дори да са започнали своята работа. Идеята на депутатите на Слави Трифонов не бе приета, но се състоеше в това комисиите да не заседават, като нямат кворум от минимум половината от членовете.

Под предлога да улесни и без това натоварената администрация на парламента, ГЕРБ-СДС опита да бламира и бързото приемане на законите. ГЕРБ-СДС предложи протоколите, които са задължителни за вкарването на законите в пленарна зала, да се публикуват в 7-дневен срок от заседанието. Според досегашните разпоредби това следва да се случва в 7-дневен срок от заседанието и до 72 часа преди разглеждането на доклада в пленарната зала.

 

В тяхното предложение е заложено още протокол да се води само за разглеждането на законопроекти и само във водещата комисия. Никола Минчев заяви, че наистина администрацията е натоварена, но все пак тези протоколи са важни, защото имат доказателствена стойност.

 

В крайна сметка депутатите решиха да се води съкратен и подробен протокол, като съкратеният ще се бъде готов до края на деня.

 

Тошко Йорданов от ИТН поиска депутатите да започват работа по-късно - от 14 ч., вместо от 9 ч., както е досега. Идеята на лидерът на парламентарната група бе работният ден да е от 14:00 до 19:00 ч., но предложението бе охвърлено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4942 |25.04.2023 Петър Чолаков пред Фрог: Надлъгването между ПП-ДБ и ГЕРБ продължава . 4| 2640 |25.04.2023 Политолог определи ситуацията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с уестърните: Важно е кой ще мигне пръв . 19| 3433 |24.04.2023 Владислав Панев безцеремонен: България има нужда от управление без ГЕРБ . 12| 3505 |24.04.2023 Ново 20: Номинацията на ГЕРБ за премиер зависи от лидерската среща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads