Реклама / Ads
47| 4182 |27.05.2023 НОВИНИ

ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ за формиране на правителство с втория мандат

.
”Говорих с акад. Денков, уведомих него, казвам и на вас: Замразяваме преговорите! Всичко си има граници!”.
 

Това каза Мария Габриел на извънреден брифинг на ГЕРБ след свикано по спешност по-рано днес заседание на Изпълнителната комисия на партията.


"Дълго мълчах, слушай много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на лъжа", заяви Габриел в началото на брифинга.

 

"Чухме как ще бъде обезглавен държавния апарат. Не мога да проумея. Има и въпроси, които си задаваме. Примерно така ли се правят избори? Това е недопустимо. Въпрос е какво означава и ала-бала с президента.

 

Аз не мога да участвам в такъв кабинет. Искаме яснота по отношение на закона и ясни гаранции за спазване на устоите и държавността на България. Докато нямаме такива гаранции - замразяваме преговорите с ПП - ДБ", категорична бе Габриел.

 

"Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност - това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики ".

 

"Второ, неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и ние ги ценим, защото знаем, че когато отстояваш позицията си от самото начало, те те уважават. Но решенията се взимат единствено в България. Ние не можем да бъдем фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността", посочи Габриел по време на брифинга.

 

"Виждам, че на този етап експертно правителство продължава да има подкрепа, но на мен ми е нужна още яснота. Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите”, подчерта тя.

 

"Водихме много дълги преговори с ПП - ДБ. Искахме да върнем държавата в нормалността. На тези преговори поехме ангажимент за машините. Аз предложих да купим същите машини като в САЩ. Дали ще го подкрепи парламента, не знам.

 

Ние тръгнахме да направим няколко важни неща в това НС - без коалиции, без уговорки и тн. Никога на тези преговори не е поставян въпросът за моя имунитет. Всичко друго е лъжа. Аз две години съм без имунитет. Приехме Закона за домашното насилие, механизъм за разследване на главния прокурор. Тръгнахме от нулата и за няколко седмици свършихме много работа. Сега трябва да отворим темата за бюджета", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"Вчера казах, че записите няма да повлияят на преговорите. Още не ги бяхме чули, а и Кирил Петков обяви, че те са направени от службите. Но излезе, че има български "Уотъргейт" - записване в централата на партията. Чухме как ще се сменят всички в държавната администрация, директори на училища, чистка поголовна.

 

И това с 37 депутата. Ние не спираме да повтаряме, че експертното правителство е най-добрата формула. Колегите от ДБ са на същото мнение. Направихме много компромиси - върнахме мандата, съгласихме се на правителство с втория мандат. Много хора в ГЕРБ се почувстваха обидени и наранени.

 

"Аз предложих Асен Василев за министър на финансите, за да си носи отговорност, а не после да търсят оправдания. Тези записи ни дойдоха като гръм от ясно небе. И аз си мислих, че някакви мерзавци са ги записвали, но не се оказа така.

 

Тук не става въпрос да се извинят на Мария. Нея никой не може да я разклати. Ние няма да допуснем политическо преследване и незаконни арести. Изпокарахме с приятели и другите партии само и само да има правителство. Те си решават, аз не им се меся", обяви лидерът на ГЕРБ. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3562 |27.05.2023 ГЕРБ се отмятат: Габриел да е първи премиер, Бориславова - няма как да рестартираме преговорите отначало . 14| 5409 |27.05.2023 ГЕРБ дава на заден? Тома Биков атакува: Не искаме министерски кресла. ПП да преосмисли кабинета си . 28| 4011 |26.05.2023 Лена Бориславова: Няма да има министри от ГЕРБ, нито уговорка да се пази имунитета на Борисов . 8| 3054 |26.05.2023 Доц. Малинов, политолог: Тъмни сили се опитват да разрушат постигнатото между ПП и ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads