Реклама / Ads
0| 2628 |08.08.2022 НОВИНИ

Герхард Шрьодер остава в ГСДП. „Желателно е да се дистанцира ясно“ от Путин

.
Владимир Путин, Герхард Шрьодер Източник: БГНЕС
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) отхвърли днес всички искания да изключи бившия канцлер Герхард Шрьодер от своите редици, предадоха световните агенции.
 

Шрьодер е критикуван за близките си връзки с Русия, които така и не скъса въпреки предприетата от нея инвазия в Украйна.

 

Арбитражна комисия на партийната организация на германските социалдемократи в северната провинция Хановер, където живее бившият канцлер, отхвърли 17 заявления на членове на ГСДП с искане за неговото изключване от редиците на най-голямата формация от управляващата в Германия коалиция. Тя се аргументира, че 78-годишният Шрьодер не е нарушил партийните правила. „Желателно е“ обаче той да „се дистанцира ясно“ от руския президент Владимир Путин, подчерта в същото време арбитражната комисия.

 

Решението й може да бъде обжалвано.

 

Иначе то е очаквано. В Германия процедурата по изключване на партийни членове е сложен и обикновено дълъг процес, който често завършва с неуспех, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Шрьодер все пак понесе политически последици в Германия. През май германският парламент затвори неговия финансиран от данъкоплатците офис и бившият канцлер сам се отказа от званието почетен гражданин на Хановер, изпреварвайки съответно решение на местните власти.

 

След началото на войната в Украйна на 24 февруари Шрьодер, който е и бивш председател на ГСДП, си навлече много критики заради близките си връзки с руския енергиен сектор и с Путин. Той не показва признаци да се е вслушал в призивите на високопоставени представители на своята партия да промени реториката си за Русия или сам да напусне левоцентристката формация, отбелязва АП и БТА.

 

Франс прес припомня, че Шрьодер все пак напусна през май съвета на директорите на руската петролна компания „Роснефт“ и обяви, че е решил да не влиза в управителния орган на газовия концерн „Газпром“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2829 |25.07.2022 От сряда КЕВР остава без председател . 0| 2693 |20.07.2022 Марио Драги с ултиматум: Остава премиер, ако получи подкрепа за реформи . 0| 2890 |20.07.2022 Асен Василев остава евентуалната номинация за премиер на „Продължаваме Промяната“ . 0| 2836 |20.07.2022 Въпросите за износа на украинското зърно през Черно море остават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads