Реклама / Ads
6| 3292 |13.01.2023 НОВИНИ

Германия иска от Русия да осигури медицинска помощ на Навални

.
Русия трябва да осигури ”спешна медицинска помощ” за опозиционера Алексей Навални, който от две години е в затвора, тъй като здравословното му състояние се е влошило, призова днес германското правителство, съобщават световните агенции.
 

"Приехме с голяма загриженост информацията за критичното здравословно състояние на Алексей Навални", каза на редовна пресконференция говорителката на кабинета в Берлин Кристиане Хофман. Тя призова Русия да осигури "спешна медицинска помощ" на опозиционера, станал обект на отравяне през 2020 г., приписвано от него на руските служби за сигурност: "Това, което се случва с Навални, може да се случи с всички онези в Русия, които надигнат глас срещу режима" на президента Владимир Путин, предупреди Хофман. Четирийсет и шест годишният руски опозиционер каза в сряда, че има симптоми на грип и е бил лишен от задоволителен достъп до медицинска помощ. Негови поддръжници осъдиха, по думите им, опит на Кремъл да го "убие бавно".

 

Навални каза, че е трябвало да води "жестока битка", за да получи "елементарни лекарства", и че му е била отказана хоспитализация в медицинското отделение на затвора, разположен на 200 километра от Москва. Администрацията на затвора принуждава негов съкилийник да се движи между медицинското отделение на затвора, което е засегнато от грипна епидемия, и килията му, добави той.

 

Руският президент Владимир Путин се опитва отново и отново да убие Навални, но по по-дискретен и по-бавен начин", каза в сряда неговият екипът на опозиционера. Близо 500 руски лекари са подписали публикувана във "Фейсбук" петиция, призоваваща Путин да осигури подходящи грижи за Навални и "да прекрати злоупотребите" срещу него. Навални е "най-изявеният критик" на руския президент и противник на военната офанзива в Украйна. Той беше арестуван в Русия през януари 2021г. при завръщането си в страната след сериозното отравяне, за което обвинява Кремъл. През м. март същата година той беше осъден на 9 години затвор при строг режим по обвинения в измама, които смята за изфабрикувани. Днес говорителката на германското правителство нарече присъдата срещу руския опозиционер "политически мотивирана".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3065 |13.01.2023 Русия пак обяви, че е поела контрола над Соледар. Украйна все още отрича . 0| 2854 |12.01.2023 ”Булгаргаз” иска поскъпване на газа за март . 0| 3175 |12.01.2023 Обрат: Британецът Бодил вече иска доброволно да бъде екстрадиран в родината си . 3| 3162 |12.01.2023 Израел се страхува да не развали отношенията си с Русия. Тел Авив няма да даде оръжие на Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads