Реклама / Ads
5| 3234 |11.10.2021 НОВИНИ

В Германия увековечиха Меркел на „американски кон“

.
Източник: Der Spiegel
Изтича последният мандат на Ангела Меркел като канцлер на Германия. Преди време тя обяви, че след това ще напусне политиката изцяло. По случай края на 16-годишното й управление в германския град Етсдорф издигнаха статуя, изобразяваща я на американски кон. Авторът й Вилхелм Кох разказа пред Reuters, че е много впечатлен от работата и личността на Меркел и е искал да я увековечи.
 

Статуята е висока 2,7 м, изработена е от лек рецеклиран бетон, с помощта на технология за 3D печат и е покрита с бронзова обвивка. Интересен факт е, че статуята е обърната на изток и няма седло или юзда. Меркел е облечена в сако и панталон, а ръцете й са оформени в ромб - т. нар. „ромб на Меркел“.

 

Според създателя творбата не възхвалява политическите постижения на лидера на федералното правителство в Берлин, а е по-скоро сплав на „чиста ирония и лична благодарност“. Той смята, че имиджът на Меркел е „емблематичен“.

 

В интервю за германското издание Кох каза, че създаването на паметника е вдъхновено от изложбата с фотографии на Тил Бриглеб, която показва статуи на коне: „Бриглеб пише в книгата си, че този тип статуи вече са напълно излезли от мода. Трудно е да си представим някой политик да язди кон, освен може би Тръмп, Путин или севернокорейския лидер. В книгата си Бриглеб също пише, че подобна статуя определено не би била подходяща за един човек, а именно - Ангела Меркел“.

 

„Независимо от политиката, г -жа Меркел е икона. Почти всеки знае от какво се състои нейният емблематичен образ: коса, дрехи, стойка и ръце. В Германия може би няма друг толкова разпознаваем човек“, казва Кох. Художникът обяснява и защо статуята няма постамент: „Това е свързано и със самата г -жа Меркел. Смята се за много скромна. Освен това при създаването на модерна конна статуя пиедесталът вече не е подходящ. Създава се впечатлението, че тя е тръгнала на конна езда през Оберпфалц. Може би конят е подарък от Тръмп“.

 

Меркел също няма нужда от седло и юзди, подчерта Кох: „Това е естествено за нея. Не исках да правя карикатура“. Според плана на Кох статуята ще стои на мястото си до следващото лято: „Дали това ще бъде реализирано, ще зависи от реакциите. Никога не знаеш какво да очакваш“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 7146 |10.10.2021 Тошко Йорданов: ГЕРБ и ДПС са нашата хитлеристка Германия . 1| 18216 |08.10.2021 На митинг лидерът на македонската опозиция разказа виц за Макрон, Меркел, Радев и Заев . 9| 4695 |05.10.2021 Ангела Меркел покани Румен Радев на обща среща с Макрон и Заев . 2| 3255 |03.10.2021 31 г. обединена Германия и новият политически хоризонт днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads