Реклама / Ads
1| 2266 |25.10.2024 НОВИНИ

Германският финансов министър разкритикува Шолц и Хабек заради подхода им към икономическите въпроси

.
Германският финансов министър Кристиан Линднер Източник: БГНЕС
Министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер разкритикува федералния канцлер Олаф Шолц и вицеканцлера Роберт Хабек заради подхода им към икономическите въпроси, съобщи ДПА.
 

Линднер е начело на Свободната германска демократическа партия (СвДП), Шолц е член на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), а Хабек е част от "Зелените". Това са трите партии, които представляват управляващата коалиция в Германия в момента, но между тях често се стига до разногласия, които будят безпокойство у избирателите, уточнява ДПА.

 

"Не, предложенията на Шолц не са съгласувани; тези на Хабек също не бяха", отбеляза Линднер във вечерната програма на Цет Де Еф. Той направи препратка към икономическите решения, които двамата взеха наскоро.





"Говорим си, но не знам нищо за тези предложения. И именно това е проблемът", каза още лидерът на СвДП.

 

По думите му 50% от проблемите в икономиката, въздържаността от инвестиции и колебанието сред потребителите са свързани с несигурността, създадена заради политически въпроси. Линднер призова за яснота по отношение на това "в коя посока върви икономическата и финансовата политика на страната".

 

В противен случай, алармира той, икономическото развитие ще продължи да спада.

 

Миналата седмица Шолц посочи в Бундестага за започването на инициатива в областта на индустриалната политика. Той говори за намеренията си да покани представители на бизнеса, синдикатите и асоциациите на среща в канцлерството, за да обсъдят начини за преодоляване на икономическите предизвикателства.





Хабек предложи в сряда икономиката да се стимулира с държавни инвестиции, финансирани с дългове и фонд за инфраструктура. Планът му предвижда правителството да възстанови на компаниите 10% от общите им инвестиции.

 

Линднер, който е считан за "финансов ястреб", вече постави под въпрос реализируемостта на предложението на Хабек и продължи да изразява съмнения. Този план "не ме убеждава", категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2268 |25.10.2024 Делото срещу Петьо Петров - Еврото започва идващия вторник . 5| 2332 |25.10.2024 Проучване: Тръмп печели доверието на испаноговорящите мъже, а Харис - на белите жени . 3| 4019 |25.10.2024 БНБ бие камбаната: По-висок риск за някои индикатори-кредитен растеж, задлъжнялост, цени на жилища и надцененост . 1| 2292 |25.10.2024 Украинската прокуратура разследва севернокорейската подкрепа за Русия като възможно престъпление на агресия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads