Реклама / Ads
2| 2379 |23.10.2024 НОВИНИ

Германският икономически министър представи планове за справяне със слабия растеж на водещата европейска икономика

.
Германският икономически министър Роберт Хабек Източник: БГНЕС
Германският икономически министър Роберт Хабек представи планове за справяне със слабия растеж на водещата европейска икономика, като за начало предлага фонд за стимулиране на инвестициите и промяна на курса на германската бюджетна политика, съобщи Ройтерс.
 

Създаването на климатично неутрално модерно промишлено бъдеще изисква мащабни инвестиции, както държавни, така и частни, които са блокирани от ограничителната бюджетна политика на Германия, твърди Хабек в документ от 14 страници. 

 

"В бюджета има малко пространство за маневриране, за да се даде възможност за частни и държавни инвестиции със значително по-голям мащаб от сегашния", отбелязва той.





Международният валутен фонд (МВФ) понижи значително тази седмица прогнозите си за Германия. Икономиката на никоя друга голяма индустриализирана страна не е отслабена до такава степен, посочва Ройтерс.

 

Хабек, за когото се твърди, че ще е кандидатът на "Зелените" за канцлер на предстоящите избори догодина, се прицелва най-вече в заложения в конституцията таван върху разходите.

 

Дълговата спирачка е от ключово значение за Свободната демократическа партия (СДП), която управлява заедно със "Зелените" и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц.

 

За да я заобиколи обаче Хабек иска да въведе мултимилиарден "Фонд Германия", който да бъде предоставен за модернизиране на инфраструктурата и да предостави "небюрократична" инвестиционна премия от 10 на сто за всички компании. 

 

Предложеният фонд ще се фокусира най-вече върху малки и средни компании, големи корпорации и стартъпи. Инвестиционната премия ще бъде компенсирана от данъчните задължения на компаниите.





Тази мярка ще бъде валидна за период от 5 години, като по-значителният икономически растеж трябва да гарантира, че държавният дълг ще нараства само умерено спрямо брутния вътрешен продукт (БВП).

 

Хабек, който ще е част от германската правителствена делегация за започващото днес официално посещение в Индия за разговори по търговски и инвестиционни въпроси, призова също и за намаляване на търговските сделки със страни като Индия и Индонезия, които са съсредоточени върху промишлените стандарти и загърбват селскостопанските стоки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2579 |23.10.2024 Естония и Литва осъдиха участието на Гутериш в срещата на върха на групата БРИКС . 2| 2626 |23.10.2024 Експерт: Парашутният спорт е по-безопасен от движението по улицата, когато се практикува от отговорни и обучени хора . 5| 2955 |23.10.2024 Милен Керемедчиев: В Казан започна подготовката за Първата световна финансова война . 0| 2571 |23.10.2024 Терористичен акт в турската авиокосмическа компания в Анкара, има загинали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads