Реклама / Ads
1| 4409 |19.03.2017 НОВИНИ

Германският посланик в Анкара е бил повикан в турското външно министерство

.
Германският посланик в Анкара е бил повикан снощи в турското външно министерство във връзка с митинг на поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Германия, съобщи днес Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк и БТА.
 

Калън, който участва в програмата "Уикенд" на СиЕнЕн-Тюрк, уточни, че представителите на турското външно министерство са посочили пред германския посланик, че силно осъждат германските власти заради решението им да разрешат проявата във Франкфурт на поддръжниците на поставената извън закона ПКК.

 

Около 9 хиляди кюрди протестираха вчера във Франкфурт срещу Ердоган и срещу предстоящия през април референдум в Турция за увеличаване на правомощията на президента. Мнозина демонстранти развяваха флагове с лика на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан. Калън силно осъди германските власти заради позволението за провеждането на кюрдския митинг, информира Анадолската агенция.

 

Германските власти позволиха демонстрацията на 18 март във Франкфурт, която бе представена главно като празнуване на Невруз - кюрдската Нова година. Турските власти обаче посочиха, че демонстрацията е в подкрепа на ПКК. Разрешението за организирането на кюрдския митинг бе дадено, след като властите в Германия не позволиха на турски министри и политици да участват в прояви в страната по повод предстоящия в Турция референдум за увеличаване на пълномощията на президента, отбелязва агенцията.

 

Калън посочи, че не е възможно германските власти да твърдят, че срещите на законно избраните турски представители с техните сънародници са "опасни", докато същевременно разглеждат "терористите" като легитимни действащи лица.

 

Това е открита подкрепа за тероризма, изтъкна Калън, цитиран от Анадолската агенция. Турското външно министерство днес също осъди Германия заради разрешението, дадено на поддръжниците на ПКК за митинг във Франкурт, информира агенцията. В изявление на министерството се казва, че поражда въпроси фактът, че Германия, която признава ПКК за терористична групировка, е позволила на симпатизанти на организацията на митинга във Франкурт да издигнат плакати в подкрепа на ПКК и постери на Йоджалан. Осъждаме това лицемерно отношение, е посочено още в изявлението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5736 |17.03.2017 Бивш посланик в Турция: Вулгарна намеса на Ердоган у нас . 2| 6067 |17.03.2017 Посланик Гърков за Фрог: СЕТА- визи срещу бг -сила за Канада? . 3| 4322 |14.03.2017 Съдът: ЦИК правилно е спряла клипа с турския посланик . 5| 5090 |14.03.2017 US посланикът: Бъдещето ви е като мултирелигиозно общество!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads