Реклама / Ads
13| 4992 |05.10.2010 НОВИНИ

Германците уплашени да инвестират у нас

.
Андреас фон Белов Източник: Дневник
Липсата на правна сигурност ви пречи на чуждестранните инвестиции. Не мога да си представя посещение на Ангела Меркел в България, докато на власт в София беше Тройната коалиция - това казва шефът на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер" Андреас фон Белов в интервю за Дойче Веле.
 

Германската канцлерка Ангела Меркел ще посети България на 11 и 12 октомври. В дневния ред на програмата й са четири основни точки - среща с премиера Бойко Борисов, разговори с президента Георги Първанов, публична лекция и среща с представители на бизнеса, обяснява Андреас фон Белов и допълва:

"Визитата на германската канцлерка в България трябва да се разглежда като част от ред посещения в няколко страни, малки държави-членки на Европейския съюз. Преди България Меркел посети Литва и Латвия, а след София ще отиде и до Букурещ.

С това канцлерката иска да покаже, че и малките страни в Европа са важни за Общността - и те имат тежест в нея. Освен това Меркел демонстрира своята лична заинтересованост от развитието на България, страна, която й е присърце. Не мога да си представя, че германската канцлерка щеше да посети България по време на управлението на тройната коалиция. Но тя идва сега при премиера Бойко Борисов. В Европа се забелязват усилията на сегашното правителство в София да се справи с корупцията и престъпността, макар че не всичко върви по мед и масло", казва фон Белов, който е оптимистичен по отношение на политическата воля за реформи в правосъдието и останалите проблемни области.

По време на посещение си в България германската канцлерка със сигурност ще обърне внимание и на двустранните стопански отношения. В тях се наблюдава регрес, защото германските инвестиции в българската икономика осезаемо намаляха, казва фон Белов и изброява възможните причини за този регрес:

"Една от отрицателните страни на българския инвестиционен климат е липсата на правна сигурност за чуждестранните капиталовложения. Несигурността произтича от проблемите в съдебната система. В представените на Бойко Борисов оплаквания на Германо-българската индустриално-търговска камара се посочва, че когато една мошеническа фирма в България фалира, нейните собственици не могат да бъдат привлечени под отговорност. Това е така, защото те успяват да се измъкват, като продават, в кавички, пропадналото предприятие на бедни и социално слаби. С този трик се осуетява събирането на задълженията на длъжниците", казва фон Белов и продължава:

"В България има много фирми, които плащат минимални заплати, а остатъка дават на работниците си под масата. Така си спестяват част от плащанията към социални и пенсионни фондове, което вреди на конкурентноспособността на изрядните към фиска германски и други задгранични предприемачи. Това също е причина за отлива на германски капиталовложения от България, макар че анкетите показват желание на по-голямата част от предприемачите да заздравят позициите си в страната. Данъчната система в България е атрактивна за тях, а оплакванията им са най-вече по отношение на качеството на професионалното образование в страната.

Така че упреците са главно към работата на българската съдебна система, особено в сферата на търговското право. И Ангела Меркел ще потърси информация по тези проблеми по време на визитата си в София. Тя няма да донесе новини за някакво предсрочно отваряне на германския трудов пазар за българи, тъй като това е разписано да стане във времето до 2014 година.

Загрижеността в тази насока идва по-скоро от факта, че самата България се нуждае от висококвалифицирана работна сила. Може и да звучи екзотично, но случаят с привличането на Лотар Матеус за треньор на българския национален отбор по футбол е точно такъв. Според мен е важно не само да има емиграция на качествени хора от България, но и имиграция на такива хора към страната", казва Андреас фон Белов, ръководител на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5299 |27.04.2009 Италианската и балканската мафия инвестират в „Газпром” и „Набуко” . 3| 5695 |10.02.2009 Бранко Цървенковски покани български бизнесмени да инвестират в Македония . 3| 7805 |09.06.2008 С германците пием най-много алкохол . 0| 5475 |12.04.2007 За германците България е 70 на сто граждани, малко селяни и много бандити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads