Реклама / Ads
3| 5684 |10.02.2009 НОВИНИ

Бранко Цървенковски покани български бизнесмени да инвестират в Македония

.
Спорът между Македония и Гърция е най-голямата бариера за влизането на Македония в НАТО и ЕС. Това каза президентът на Македония Бранко Цървенковски на пресконференция днес.
 

„Съвсем логично е, че Македония трябва да направи компромис, дали той е възможен, не зависи само от Република Македония, а и от Република Гърция”, посочи Цървенковски. „Македония е подготвена да търси някакво решение, но не е подготвена да търпи диктата от страна на Гърция”, заяви Цървенковски.

branko_curvenkovski_1.jpg  Вдясно посланикът ни в Македония Михо Михов

Той каза още, че е в интерес на Македония да участва в енергийните проекти на съседни на нея страни. „Президентът Първанов беше първият, който даде инициативата за включване на Македония в реализацията на проекта АЕЦ „Белене”, заяви Цървенковски. Той каза още, че преговорите, трябва да се водят между представителите на правителствата. Той отправи покана към всички бизнесмени, които желаят да инвестират в Македония.
Президентът Георги Първанов изрази надежда диалогът между енергийните министерства на двете страни да дадат резултат.

branko_curvenkovski_2.jpg

Президентите  на България и Македония приемат почетния

гвардейски строй

Той припомни, че България е признала Република Македония с нейното име, което е ясен знак. Има утвърден механизъм на посредничество и едва ли съседите биха били най-добре при реализацията на това посредничество. 

В програмата на визитата днес са предвидени среща между двамата държавни глави и пленарни разговори на официалните делегации. Цървенковски ще се срещне с председателя на Народното събрание Георги Пирински и с министър-председателя Сергей Станишев, с когото ще обсъдят актуални теми от българо-македонските отношения и други въпроси от взаимен интерес на работен обяд.

През втория ден от посещението македонският президент ще посети Пловдив. Това вероятно ще бъде последното посещение на македонския държавен глава у нас, защото на 22 март в югозападната ни съседска ще се проведат президентски избори. Frognews.bg

branko_curvenkovski_4.jpg
branko_curvenkovski_3.jpg  снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11093 |10.02.2009 Обама "се надева дека ќе има можност да соработува" с Цървенковски . 82| 6361 |30.01.2009 Българските полицаи алармират Европа за своите проблеми . 16| 6214 |29.01.2009 Обама покани Цонев на молитвена закуска във Вашингтон . 3| 5516 |29.12.2008 Цените на българските стоки бележат спад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads