Реклама / Ads
15| 10547 |17.02.2022 НОВИНИ

Гешев не мирясва: Нападна МВР за полицейски произвол, коментира орязания бюджет на прокуратурата

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Аз тук съм днес по принципен въпрос и той е свързан с върховенството на закона в страната. Налице са сериозни проблеми със спазването на върховенството на закона и правата на човека. Налице е полицейски произвол и ни връщат към времена отпреди да влезем в ЕС. Това коментира пред журналисти главният прокурор Иван Гешев и пак прехвърли проблемите от болната на здравата глава.

Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки си, че ще скара съдебната власт и БАН, коментира Гешев. Задължение на държавата е да осигури възнаграждение на всички сектори. От такива се нуждаят и образованието, и медицината, и съдебната власт, посочи още той.

 

Конституцията и законите не са на мода в България напоследък. Ще ви кажа и практическият ефект от това, което си мисли някой, че прави. Това не е нещо новаторско. Това е правено през годините и е свършило катастрофално в КС. Ефектът – празник за мафията и олигархията, ако се случи. Прокуратурата няма да има пари за експертизи и делата няма да влизат в съда. Ако затвори някоя прокуратура, поради липса на режийни, това е в интерес на престъпността. Сериозна тревога изпитваме за върховенството на закона. Още повече след вчерашното решение на съда на ЕС, че на определени държави може да се спират и намаляват съответните финансови средства, които се отпускат, когато има проблеми с върховенството на правото.

Надяваме се депутатите да дадат пример за спазване на Конституцията и законите и ще се окажат на висотата на своята отговорност, в противен случай интерес ще има само престъпността, каза Гешев.  

 

Главният прокурор Иван Гешев изпрати до председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо, в което се изразява отрицателно становище относно направено предложение за изменение на проекта за държавен бюджет на Република България за 2022 г., след неговото приемане на първо четене от парламента.

 

"Едва на 15.02.2022 г. прокуратурата е уведомена, че се предлага значително намаляване на бюджета на съдебната власт.

 

В писмото се посочва, че с намаляването на бюджетните средства за ПРБ ще бъде нарушена конституционно гарантираната финансова независимост на съдебната власт, което неминуемо ще доведе до засягане на принципа за разделение на властите и върховенството на закона.

 

Предвидената промяна - намаляване на бюджета на ПРБ с още 20 млн. лв. от предложеното от Министерски съвет, т.е. с още 5,6%, по никакъв начин не е продиктувана от съображения, свързани с дейността на прокуратурата и поставя в риск осъществяването на дейността й.

 

На фона на драстичното увеличение на цените на всички услуги, доставки, материали и планираното увеличение на минимална работна заплата това ще доведе до невъзможност да бъде осигурено финансиране на разходите, пряко свързани с магистратската работа по досъдебните производства и разследването, сред тях на възнагражденията на вещите лица по възлаганите експертизи, на разходите за преводи по дела.

 

Поради повишените изисквания за мрежова и информационна сигурност е необходимо предвиждане на по-високи разходи за доставка на нов хардуер, съобразно препоръките от одитния доклад на Информационно обслужване. Същевременно средствата за поддръжка на наличния хардуер, съобразно срока за експлоатация на всеки вид техника в ПРБ, също изисква по-високи разходи.

Предвиденото намаление на бюджета би представлявало недопустима намеса от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането й. То създава сериозна опасност за върховенството на закона с оглед неминуемия опит за контрол над прокуратурата чрез поставянето на финансирането й под условие от нейното реформиране и преструктуриране.

В писмото си до Народното събрание главният прокурор посочва, че приветства осигуряването на необходимия финансов ресурс за развитието на Българската академия на науките, но това не бива да става чрез намаляване на бюджета на други органи, изпълняващи различни цели.

 

Всеки закон за годишен държавен бюджет на страната, в който липсват средства за отделни конституционно установени държавни институции, може да бъде обявен за противоконституционен, тъй като парализира дейността на тези институции". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 12| 4452 |16.02.2022 Гешев бесен от прехвърлянето на 23 млн. лв. от прокуратурата към БАН . 4| 34178 |16.02.2022 Петър Чолаков: Лоши новини за Гешев и Цацаров . 3| 2719 |16.02.2022 Йорданова чака решението на КС да влезе в сила и ще внесе искането за предсрочното освобождаване на Гешев . 10| 5188 |16.02.2022 Адв. Екимджиев: Гешев може да бъде отстранен за седмици
Реклама / Ads