Реклама / Ads
6| 3808 |21.01.2023 НОВИНИ

Гешев бил заинтересован от корупцията по високите етажи, но...

.
Новина роди в ефира на Българската национална телевизия главният прокурор Иван Гешев. Обвинител №1 на републиката имал за приоритет борбата с корупцията по високите етажи на властта. В същото време обаче остават обвиненията от редица международни институции, че у нас тъкмо тази борба липсва, а освен това няма и присъди. Ама нейсе...
 

Гешев бил дълбоко заинтересован от важните за гражданите проблеми - борел се с битовата и организираната престъпност, разпространението на наркотици, телефонните измами, нелегалната миграция. Обвинението дори провело акциите "Бяло" и "Хавала", която бе разкрита от ФрогНюз още преди години. 


Много тъга за родната действителност и демокрацията изглежда е налегнала обвинител №1 на републиката, който на няколко пъти заяви, че е особено притеснен като гражданин. 


"Законопроектът (за промени в Закона за съдебната власт, бел. ред.) не касае правомощията ми. Става въпрос за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор и още четирима души. Той противоречи на европейските стандарти и Конституцията. Това е извънредно законодателство. Чудя се дали е привилегия или дискриминация", посочи Гешев. 


Той самият даже смятал, че част от отказите на прокуратурата да обрзуват досъдебни производства трябва да послежат на съдебен контрол. Но Върховният касационен съд бил онзи, който е против. 


"Механизмът не е за контрол на главния прокурор. Тъжно е, ако е за контрол на съдебната власт, а фактически той е направен точно за това", коментира Гешев. 


Той бил "притеснен", защото не е в интерес на българските граждани да има такъв механизъм, който по същество бил "за отстраняването на главния проскурор и овладяването на съдебната власт". 


"Постигат се репресии с дългосрочен ефект", категорично посочи Гешев. 


Въпросът "защо сега" дошло разследването срещу криптокомпанията Nexo бил нещо обичайно и Гешев го слушал и при действията срещу Васил Божков, разследването за фалита на КТБ. Обвинител №1 повтори думите си от изминалата седмица, според които разследването е започнало още септември месец, а датата за предприемане на действия е определена от осем души още миналата година и няма нищо общо с връчването на третия мандат. 


Главният прокурор повтори и шегата си за политическите приятели на разследвани фирми и лица и посочи, че би било проблем, ако органите трябва да се съобразяват с политици при предприемане на действия. 


Новина може би все пак има. Гешев заяви, че може би в следващите седмици или месец ще бъдат приключени две ключови разследвания - за пачките и кюлчетата от Борисовата спалня и така наречения скандал "БарселонаГейт". Какво ще излезе от тях обаче - не се знае. 


Но Гешев не се притеснявал да повдига обвинения на Бойко Борисов и ако имало достатъчно доказателства, такива щели да станат факт. 


А по въпроса с изявлението на Херо Мустафа вчера, която изрази съжалението си, че санкционираните по "Магнитски" лица не са обект на разследвания у нас, Гешев посочи: 


"Това е фалшива новина - че шест души с отнети американски визи не са обвинени или разследвани. От тези шест човека четирима са с обвинения. Някои са в Дубай. Санкциите по "Магнитски" нямат действие в нито една европейска държава.  Това са санкции с административен и политически характер", посочи Гешев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4493 |20.01.2023 Кремена Кунева: Бухалката се завърна. Гешев ще оглави и Сметната палата . 4| 3595 |20.01.2023 Херо Мустафа възмутена - корупцията изкривила действията на българските институци . 3| 3587 |20.01.2023 Цинично е, че ние сами си плащаме Гешев да ни мачка . 1| 3308 |20.01.2023 Стоян Тончев: Nexo - поредната катастрофа за Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads