Реклама / Ads
16| 4008 |07.04.2023 НОВИНИ

Гешев се похвали с нови разкрития по NexoГейт. Замесен ли е обаче и той в ОПГ?

.
След разпространените по-рано днес чатове в поредния епизод от сериала на прокуратурата, главният обвинител на държавата съобщи, че двама от обвиняемите по скандала NexoГейт са кацнали в Белград и “няма съмнение с кого ще се срещнат”. Така Иван Гешев направи намек, че това е Цветан Василев, който многократно е заявил, че се намира именно в сръбската столица.
 

Обвинител №1 дори се пошегува, че очаква в Белград да кацнат още Васил Божков и журналиста Димитър Стоянов от “BIRD”, който днес стана основен герой в разпространените от обвинението чатове. От прокуратурата разкриха още детайли по образувано разследване срещу организирана престъпна група с участието на Красимир Каменов - Къро, Цветан Василев, Дилян Георгиев и Тони Иванов-Парфюма. Групата се разследва за престъпен заговор за елиминиране на магистрати и полицаи.

 

На практика се разкрива симбиоза между разследвани лица у нас, които ползват общи посредници, за да синхронизират действията си срещу прокуратурата. Става въпрос за лобисти в САЩ, евродепутати и влияние на конгресмени.

 

Така на практика обвинението свърза всичко, с което се гордее през последните месеци, с няколко лица, които според прокуратурата са олигарсите, имащи интерес от свалянето на Гешев от поста главен прокурор. 

 

"Аз виждам говорене за реформи срещу, които фактически седи разруха. Опит да се разрушат българските институции, опит да се съсипят едно от малкото останали работещи институции, като прокуратурата. Аз като главен прокурор моята отговорност е да не позволя това да се случи, защото това не е в интерес на хората", каза още Гешев.

 

"Днес в Белград са кацнали обвиняемите по делото NEXO. Аз нямам съмнения с кой ще се виждат в Белград, събраха се. Сега чакам да кацнат Божков, може би вашият колега от "Бърд", може би някои политици и политически партии, за да си разпределят задачите кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите и компрометиране на магистрати и работещи, а изпуснах Красимир Каменов- Къро от ЮАР може би и той ще кацне. Това е шега, но тъжна шега", каза Гешев, който присъства на първа копка на паметник на юристите - спасители на българските евреи.

 

Въпросните обвиняеми са Антони Тренчев и Коста Кънчев. Информацията за посещението им в Белград е предадена на българските служби от страна на Интерпол.

 

Новата постановка на главния прокурор обаче има едно много слабо място. Той все повтаря, че Василев финансира какви ли не схеми и хора. Добре, но как би могъл, като точно прокуратурата, а и други институции са запорирали от години неговите сметки и имоти? Ако пък от обвинението са оставили някакви вратички, то излиза, че Гешев и подчинените му са част от ОПГ, което уж разследват. Ако пък имаха поне едно доказателство за даване на големи суми от Белград към различни субекти, досега да са ги обявили като свой огромен успех. Не сме чули обаче...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3102 |07.04.2023 ЦИК каза финално коя партия колко мандата има в новия парламент . 13| 3545 |06.04.2023 Новият посланик на САЩ Кенет Мъртън пристигна в България . 3| 3043 |06.04.2023 От новия парламент зависи кога ще си поискаме 724 млн. еврo от Европа по ПВУ . 0| 3002 |06.04.2023 Омбудсманът сезира Гешев и Меджидиев за нарушени права на онкоболни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads