Реклама / Ads
4| 3196 |19.01.2023 НОВИНИ

Гешев отговаря за Nexo пред правната комисия в НС

.
Прокуратурата не се занимава с разследване за финансирането на партии и политици от дадени компании, заяви пред депутатите в парламентарната правна комисия главният прокурор Иван Гешев. Обвинител №1 обаче се пошегува за втори път днес, че народните представители могат да променят закона така, че прокурори и следователи да бъдат задължени да проучват “политическите приятели и партиите”, които се спонсорират от конкретни фирми. 
 

Гешев използва зададения към него въпрос за връзката между конкретни депутати и политически партии с криптокомпанията Nexo, за да се похвали, че е дали интервю за “Франс прес”, в което с разрешението на наблюдаващия прокурор е дал достатъчно информация за воденото от Nexo разследване. 

 

Обвинител №1 обаче използва и момента, за да призове да се приеме Закон за лобизма, какъвто има в САЩ. 

 

"Трябва да отбележа, че за разлика от САЩ в България не се приема закон за лобизма. Там има регистър, не е сложно да се провери, че Цветан Василев е наел множество лобисти. Но това е проверим факт. В България няма как да се провери. Има медийни инсинуации и мога да предполагам само”, коментира Гешев. 

 

Той отрече скандалът с Nexo да има общо с връчването на третия мандат за съставяне на правителство, каквито твърдения се появиха в публичното пространство. Главният прокурор заяви, че не може да пречи на някой да “интерпретира фактите” и да търси зависимости:

 

“Или сме преди, или сме след, или сме по време на избори. Или сме между раздаване на мандати. Датата на действие срещу Nexo е планирана още преди Коледа”, посочи Гешев. 

 

"Категорично са установени транзакции от руска борса за търговия с крипровалути и има 23 директни транзакции, което е заобикаляне на санкциите срещу Русия. Има две директни транзакции към акаунт, ползван от свързан с "Хамас", Махмуд Мохамед", посочи Гешев.


Според Гешев има данни, че са засечени трансфери на средства към лични сметки на част от обвиняемите лица.

 

"Надявам се този случай да не се ползва политически от който и да е", коментира Гешев.

 

Промени в НПК трябват, категоричен е Гешев, но по думите му те не трябва да са насочени към конкретен човек и трябва да се прави внимателно. 

 

"Аз се колебая дали да се гордея, че се прави специално закон за Иван Гешев, или да ме е срам за българската държавност. Чудя се дали това е привилегия за мен и още четири човека, но се надявам, че в хода на времето ще ми се изясни", коментира предложенията за законодателни промени главният прокурор.

 

Според обвинител №1 предложените промени са преминали ръба на Конституцията и ако станат факт, Гешев знаел от кого ще са първите 30-40 сигнала.

 

Обвинител №1 знаел много добре, че въпросът с механизма за контрол може да се реши по законодателен път или с конституционна промяна. 

 

"Не е невъзможно да бъде чрез законодателство, говорил съм с професори. Вие сте говорили с една правна кантора, която знам коя е, ама няма да кажа. Надявам се да се обърнете към водещи конституционалисти и водещи експерти, които да дадат възможното решение. Има такова решение, но трябва много прецизно преценяване", каза Гешев.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3147 |19.01.2023 Гешев в НС за Nexo: Прокуратурата не действа целенасочено . 7| 9201 |18.01.2023 Вижте какво иска Главният прокурор на Ню Йорк за Nexo . 1| 2767 |18.01.2023 Спецкомисия по искане на ГЕРБ ще нищи казуса “Nexo” . 1| 3099 |18.01.2023 Рашков: Проверката на прокуратурата е заради опитите да се търси отговорност от Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads