Реклама / Ads
19| 3156 |17.01.2023 НОВИНИ

Радев отрече решението за третия мандат да има общо с Nexo

.
Решението на президента Румен Радев да връчи третия мандат на БСП няма общо със скандала с Nexo, заяви самият той пред медиите. Повод за думите му са твърденията, че именно съмненията за общото между Nexo, “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” са повлияли на решението на “Дондуков 2”. 
 

"Така съм преценил и разчитам, че БСП ще направи максимално възможното. Не съм се ръководил от скандала с Nexo в това си решение, взел съм го преди това. Но този казус има потенциала да повлияе на едно бъдещо правителство с мандат на "Демократична България" и това го виждаме всички", заяви обаче Радев.

 

Според президента БСП е партията с най-голям шанс да състави правителство.


"Виждате, че БСП не бърза да поставя червени линии, съхрани диалога и в много случаи показа, че е готова на компромис и решения, които да работят за повечето партии. БСП работи и с политическите си опоненти, например - беше в основата за решаване на кризата с избор на председател на Народното събрание", изтъкна Румен Радев и повтори вчерашните си мотиви. 

 

Преди скандала с криптокомпанията Nexo и съмненията за пране на пари в огромни размери, в публичното пространство усилено се тиражираше варианта третият мандат за съставяне на кабинет да бъде връчен на ДБ. Този сценарий президентът обсъди заедно с “Продължаваме Промяната”, когато партията на Кирил Петков върна неизпълнен втория мандат за съставяне на кабинет. За такъв сценарий говореха редица партии, включително и ГЕРБ, които упорито призоваваха за кабинет с мандат на ДБ, а от “Демократична България” заявиха готовност да поемат отговорност. 

 

Тогава обаче се намеси прокуратурата. 

 

След специализирана акция и обиски на множество адреси стана ясно, че мащабно разследване за пране на пари се води срещу Nexo. Четирима души бяха обвинени за ОПГ. Разпитани са и множество свидетели. Замеси се името на Настимир Ананиев, както и това на Асен Василев. 

 

От “Демократична България” допуснаха, че скандалът с Nexo е дирижиран, за да е сигурно, че третият мандат няма да отиде в ръцете на партията. От ПП също прозряха саботаж, зад който стоят ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев. 

 

Така или иначе обаче третият мандат отиде в ръцете на левицата и сега БСП има шанс да състави правителство - нещо, към което червените щели да се отнесат отговорн, съдейки по заявките им тази сутрин. Преди вчера Радев да даде на Корнелия Нинова папката с мандата (и букет червени рози по случай рождения й ден), Илияна Йотова намекна пред медиите, че третият опит за излъчване на редовен кабинет ще отиде при онази партия, която е най-близо до политиката на служебното правителство (тоест до президента). 

 

"Ако под политика разбираме изкуството да се оползотворяват всички възможности, то служебното правителство прави максималното за това в името на България. От тази гледна точка политиката като изкуство да се ополозотворяват всички възможности би трябвало да се продължава от всички партии", коментира Радев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3058 |17.01.2023 Ген. Константин Попов също отрече родни Су-25 да са отишли в Украйна . 6| 3300 |17.01.2023 Лорер: Вероятността за общо правителство с БСП е малка, на Радев му е удобно да властва . 3| 3643 |16.01.2023 Боряна Димитрова: Гледаме третокласен филм за „Спасяването на редник Радев“ . 16| 3764 |16.01.2023 Проф. Димитър Вацов: Радев даде мандата на себе си, обслужи косвено Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads