Реклама / Ads
10| 3233 |27.12.2022 НОВИНИ

ПП: Гешев да отговори защо българската прокуратура се счита за заплаха за сигурността на НАТО и Европа

.
Източник: личен архив
С официални писма ”Продължаваме промяната“ поиска коментари от Висшия съдебен съвет и главния прокурор за изводите на щатския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа, съобщиха от пресцентъра на партията.

В писмото на конгресмена до финансовия министър на САЩ се казва, че "за българския главен прокурор Иван Гешев има доклади за действия, свързани с корупция, които са от особен интерес“, както и че има "систематични проблеми с неефективните криминални разследвания и отсъствие на независимост в криминалните разследвания, които засягат главния прокурор“ – забележки, отправяни неведнъж и от Съвета на Европа.

 

В писмото на Дейвидсън се настоява още, че българската съдебна система е повлияна от поведението на прокуратурата и намира проява в прекратяване на всички разследвания и мерки срещу лица от български произход, санкционирани по силата на закона Магнитски.

 

ПП призовава Председателя на Висшия съдебен съвет и главния прокурор Иван Гешев да направят публични коментари по изложените твърдения и техния международен отзвук.

 

Това не е първият сигнал от САЩ, страна-членка на НАТО, за видимите ефекти от работата на прокуратурата в България. В началото на 2021 г. сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също писаха писмо за корупцията у нас и нейното негативно отражение върху мястото на България на международната карта.

 

Призоваваме прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни скандали в България, само част от които са случаите Капитан Андреево, магистрала Хемус и др., повдигнати от ПП през последната година.

България е извоювала правото си да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО.

 

Недопустимо е българската прокуратура да застрашава позицията на страната ни в международната демократична общност и да пречи на българите да живеят като пълноценни и уважавани граждани на Европа.

 

Ето затова е необходимо парламентът спешно да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство.

 

Настояваме и за изменения на Конституцията на

Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и другите необходими промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2996 |27.12.2022 Христо Грозев: Нямам представа защо Кремъл ме обяви за издирване . 3| 2836 |26.12.2022 Логика? Мъжът с токчета обрал фризьорски салон, защото разбили павилиона му . 16| 5724 |26.12.2022 Настимир Ананиев: Гешев няма папка за американския конгресмен, но те имат няколко папки за него . 2| 4440 |24.12.2022 Адв. Екимджиев: Гешев е по-опасен за подрастващите от банда разпасани педофили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads