Реклама / Ads
13| 3130 |28.04.2023 НОВИНИ

Гешев се похвали в Киев, че бори руските шпиони у нас, но мълчи за Руски поток и Борисов

.
Като виден борец срещу руската пропаганда и шпионската дейност на Кремъл у нас се изкарва главният прокурор Иван Гешев. Чужденците може и да му вярват, но ние добре знаем, че обвинител №1 на държавата е далеч от титлата “борец” срещу пипалата на Москва у нас.
 

Главният прокурор Иван Гешев продължава посещението си с Украйна, а днес е подписал “меморандум за сътрудничество” с украинския си колега Андрий Костин. Междувременно Гешев запозна колегата си с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските военни и разузнавателни служби в България и на Балканите.

 

Така ли? 

 

Вярно, Гешев е давал не веднъж пресконференции, в които се е определял като виден борец срещу руския шпионаж у нас. Само че това не е съвсем вярно. 

 

Стоят въпросите например за това какво направиха прокуратурата и Иван Гешев по разследванията за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, отровен с “Новичок”, подобно на покушението над Сергей Скрипал. Разследващи журналисти от “Белингкат” успяха да разкрият мрежата от шпиони на ГРУ като откриха съвпадение на участниците в отравянето на Скрипал и Гебрев. 

 

Прокуратурата обаче беше доста по-мълчалива за тази връзка. Избра да започне разследване едва когато се случиха взривовете в чешките оръжейни складове през 2021 г.

Има и друго - неотдавна прокуратурата показа разни схеми, видео и аудиозаписи, разкриващи шпионска група от шестима души, които изнасяли класифицирана информация в полза на Русия. Сред задържаните се оказаха бивши и настоящи кадри на военното министерство, включително и началникът на секретната регистратура в парламента. Това се случи половин месец преди редовните тогава парламентарни избори. Случаят бе определен като нещо “без аналог” в историята ни, а самият Гешев сравни разкритията с “Петорката от Кеймбридж”.

 

Това обаче веднага предизвика смях. 

 

Става дума за легендарен случай с петима британски учени, вербувани от руското разузнаване през 30-те години на миналия век, вярващи в идеалите на комунизма. Както е известно през Втората световна война някои от тях са предавали на Москва информация за плановете на нацистка Германия, добита от Лондон след дешифрирането на кода “Енигма”. Разликата обаче е в мотивите, направеното, резултатите, ефектът от дейността им. Експерти тогава посочиха, че такава аналогия е “несериозна”. 

 

Освен това Гешен не е споделил с украинците, че експремиерът Бойко Борисов е човекът, който построи Руски/Турски поток и по този начин Украйна бе заобиколена като транзитираща газ за Европа страна и Путин бе улеснен да започне кървавата война срещу украинския народ.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2946 |25.04.2023 Демерджиев се похвали, че случаите на нелегално преминаване на границата са с 60% по-малко . 7| 7052 |24.04.2023 Цветан Василев е подал сигнал срещу Иван Гешев в прокуратурата . 6| 4533 |24.04.2023 Адв. Грета Ганева: Обвиненията в европейската заповед за арест на Тони Иванов са различни от тези на Гешев . 9| 2693 |24.04.2023 Официално: Гешев поиска сваляне на имунитета на Радостин Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads