Реклама / Ads
6| 6133 |09.12.2022 НОВИНИ

Гешев претопли спомена за ранния Борисов. “Бялото” май се оказа “зелено”

.
Бойко Борисов и Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев претопли тези дни стари манджи. С мащабната акция срещу наркоиграчите, озаглавена “бяло” той ни напомни за позабравения образ на Борисов от времето, когато прохождаше в полето на властта и политиката.
 

Като главен секретар на МВР Борисов не можеше и да си помисли, че вечерните новини ще започнат без него и невижданите дела, които е сътворил. Зад кадър оставаха майните, които редовите ченгета му теглеха най-често заради натиска, който им бе оказван да направят едно или друго, само и само да има с какво да се напърчи Борисов пред камерите на обожаващите го репортерки.  Той дотолкова пренави пружината с присъствието си на екран, че хората решиха шеговито да се оплачат как и чешмата да пуснат, Бойко пак ще “потече”.  

 

Всеки, който  след това реши да повтори този сюжет, претърпя фиаско. Спомнете си само как смехотворно тръгна пиар  кариерата на Гешев, когато на вратата си окичи табелата “Главен прокурор”. Накиперен с каскет и застанал до нечии селски обор, не минаваше ден, в който да не  ни убеждаваше, че ще пребори битовата престъпност и ще излови селските апаши, дето тормозят самотните баби и старци. Дали изпълни обещанието си, вие сами знаете. 

 

Устремът му да влезе в ролята на “Борисов 2” секна от мащабните антиправителствени протести през 2020 година. Трябваше да мине малко време, за да заглъхнат призивите “Гешев е позор. Оставка и затвор”. 

 

И щом ГЕРБ навириха гребен с мястото си на първа политическа сила, Иван Гешев и за секунда не се забави да ни напомни, че го има и бди на своя пост. Започна срещи с политически формации в парламента, организира форуми за езика на омразата - все неща, които нямат нищо общо с основната роля на прокуратурата по конституция, а именно да повдига и поддържа обвинението в съда срещу бандитите. Вече няма нужда да питате нищо Гешев относно  делата с голям обществен интерес, защото той надълго и нашироко ни обясни,че от него нищо, ама съвсем нищичко не зависи. Смеете се вие, ама….  човекът каза, че не знае нищо.

 

От няколко дни в страната се  ловят наркоиграчи по “разпореждане” на главния прокурор. 100, 200, 300. Броят на арестуваните расте с всеки изминал час.  За съжаление, това е дейност, която трябва да е ежедневие за МВР и прокуратурата, но се представя като нещо изключително. Акцията е кръстена “бяло”, вероятно с надеждата, че проверяващите ще се натъкнат на много кокаин. Но вместо това ченгета и обвинители отчитат, че са са "задържали" основно трева. Щом е така, може акцията в движение да я преименуват на “зелено”, за да отговаря на истината поне. 

 

 Гответе се за сериозен отчет на обвинението - заловени толкова и толкова души, образувани еди колко си на брой досъдебни производства. Изобщо -невиждан успех!  Бъдете сигурни, че докато се изреждат подвизите на прокуратурата, акулите в наркобизнеса, ще се подхилват.  Защото на мястото на арестувания Гошо, ще дойде Пешо. А босовете в бранша никой няма да ги пипне.

 

На такива масовки сме се нагледали в годините назад. И беше ясно, че се правят с една цел - имитация на дейност и  вдигане на имидж. Резултатите на подобни инициативи  клонят към нула. Сещате ли се как жандармерията бе плъзнала по селата, за да брани възрастните хора от набезите на закоравели крадци? Амбициозни ченгета тогава ни убеждаваха, че са счупили гръбнака на конвенционалната престъпност.  Счупили… ама друг път. Началници на служби пък ни уверяваха в годините назад, че са прекършили гръбнака на организираната престъпност.  Обичат го този лаф явно. От всички тези МВР- шефове вече няма и следа. А бандитите пак си вършеят. 

 

Как пък за гешевци и за разни такива като него не стана ясно, че борбата с престъпността не е от ден до пладне, още по-малко става с тупане на барабан.  И че за нея се иска къртовка ежедневна работа, без отстъпление, за предпочитане в тишина.  За да има поне макар и малък, но осезаем резултат.

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3109 |08.12.2022 Папа Франциск се разплака споменавайки за страданието на украинците . 2| 2948 |07.12.2022 Гешев обеща наркоразпространението, установено от МВР, да е приоритет . 1| 3273 |06.12.2022 Гешев: Стрелба не е имало и това е доказано след проверка на прокуратурата в Бургас . 14| 3210 |03.12.2022 Гешев още не схващал за причината да не бъдем приети в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads