Реклама / Ads
60| 23588 |14.05.2023 НОВИНИ

Гешев си дойде: Ще арестува ли Борисов? Защо лидерът на ГЕРБ увеличи охраната си и какво се плати с $500 000?

.
Иван Гешев може да промени хода на целия политически и икономически живот на страната. Само за ден той може да обърне на 180 градуса ситуацията в България. Достатъчно е да извади блокираните до момента разследвания, свързани с действия на управлението на ГЕРБ и най-вече на Бойко Борисов.
 

И това е почти на 90% сигурно, коментира за Фрог нюз магистрат, запознат с кухнята на скандала, който избухна след бомбата до кортежа на Гешев и последвалите бурни реакции от ГЕРБ и членове на Висшия съдебен съвет.

 

Само папката с доказателствата под чия диктовка и с каква цел е реализиран путиновия проект Руски/Турски поток през българска територия за 3 милиарда била достатъчна Бойко Борисов да изпадне от политиката, категоричен е нашият източник.  

Гешев няма какво да губи. Раздялата с високия пост изглежда сигурна и не му остава друго, освен да играе вабанк срещу доскорошните си покровители, които сега го хвърлят на вълците.

 

Той е очаквал от известно време да бъде атакуван от Борисов, тъй като бившият премиер е в ситуация да спасява собствената си кожа и за целта е готов да предаде всеки, срещу подкрепа от външни фактори. Бил го вече направил пред американците. Слабото място на Борисов обаче е, че няма доказателства, а само разкази.

 

Гешев обаче бил зареден пребогато. При него са всички разследвания и разработки на МВР и службите от времето на кабинета „Петков“ и продължените след това от служебния министър Иван Демерджиев. Във всеки един момент той може да даде ход на тези разработки и Борисов, негови министри и приближени олигарси да се окажат в ареста за 72 часа – като начало.

 

Но и Гешев има слаби места.

 

Например бил ли е преди т.нар. атентат срещу него в Израел? Придружавал ли го е зам.-шефът на Следствието Ясен Тодоров? С кого се е срещал и по каква линия – служебна или друга?

 

Пристигнали ли са след това четирима израелски граждани в София? Ако „да“ – с каква цел? Свързани ли са те с мистичния израелец, заведен от Ясен Тодоров по указание на Гешев на мястото на взрива във вилна зона „Ярема“ на Витоша?

 

Внимание! 500 000 долара ще струва изготвянето на част от експертизите по делото „Нексо“. Това става ясно от неотдавнашно заседание на ВСС, на което е разгледано искане на главния прокурор Иван Гешев за осигуряване на парите. В него Гешев обяснява, че е необходимо спешно финансиране за назначаването на експертизи по възложено на НСлС досъдебно производство, свързано с разследване на пране на пари, данъчни престъпления и престъпен сговор.

Гешев иска парите спешно и никой не пита по кой закон може да се прави експертиза за фирма, която няма дейност в България? Правен абсурд, казват юристи.

 

Въпросната експертиза е възложена на американска компания. Кой е собственик на тази компания? Да не би да става дума за евреи? Да не е изплатен по този начин хонорар за нещо деликатно?

 

Очевидно Борисов е разчел тези знаци по свой начин и още преди време е увеличил личната си охрана, като към служителите от НСО са се присъединили гардове, осигурени от Румен Николов – Пашата. Поне такава е мълвата. Тези дни слухове извират отвсякъде…

 

Скандалът с отстраняването на Иван Гешев е в ремисия. И двете страни – тези, които искат свалянето му и тези, които го подкрепят, са в режим на подготовка на атака и варианти на защита. Въпросите са много, отговори засега няма. Едно изглежда сигурно: с подадена оставка или чрез сложна процедура по отстраняване Гешев ще освободи поста. Досега за оставката му настояваше голяма част от обществото и към този призив се придържаха Демократична България, а след протестите през 2020 г. и Продължаваме промяната. Дълго време опитите им да разклатят стола на главния прокурор си оставаха само опити.  

 

Ситуацията обаче изведнъж се промени и изостри. Гешев няма вече рамото на ГЕРБ и Борисов. Няма подкрепа и от ДПС. Движението обаче хитро избягва да се забърка в скандала и се готви без много шум, но активно за местните избори. Който и да е следващият главен прокурор ДПС знае как да подходи към него без да се набива на очи. Научили са урока от времето на Цацаров.

 

Какво може да случи, ако Гешев играе твърдо?

 

- С разобличаването на Борисов и свързването му с престъпления от времето на неговото управление, ще го извади от политиката.

 

- Без Борисов няма ГЕРБ.

 

- Съотношението на политическите сили ще се промени драстично.

 

- Важни фактори в политиката и бизнеса, ще се окажат застрашени.

 

- Процесът ще повлече след себе си тежки последици за всички отрасли и институции.

 

- Статуквото ще бъде застрашено.

 

В новата сложна ситуация ще чуем имената на Теменужка Петкова, Делян Добрев, Владислав Горанов, Николай Нанков, Младен Маринов и др.

 

Парадокс: Не общественото недоволство, както е в демократичните държави, а мафиотски войни могат да прекроят обществения договор между политици и граждани.

 

Партократския модел на управление, наложен у нас от руско-олигархиччната матрица на Кремъл е реално застрашен.

 

Последователят на Цицерон - Августин Блажени, живял по времето на разпада на Западната Римска империя, ни е оставил следната мисъл: „Когато липсва справедливост, какво са държавите освен разбойническа шайка? И не са ли на свой ред разбойническите шайки държава в миниатюрен вид?“

 

Гледката е пред очите ни. Докарахме се дотам, да се надяваме отделните шайки да се самоунищожат, за да оцелее държавата.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3132 |14.05.2023 Ивайло Мирчев: Тези, които инсталираха и подкрепяха Гешев, днес искат оставката му. . 13| 3313 |14.05.2023 Бившият прокурор Николай Кокинов: Не е добре за Гешев да мълчи . 8| 4130 |14.05.2023 Адв. Грета Ганева: Да припомня, протестът каза ”Борисов и Гешев”! . 15| 10707 |14.05.2023 Атанаска Дишева, ВСС: Има обективна възможност Гешев да бъде освободен до края на май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads