Реклама / Ads
23| 4102 |27.01.2022 НОВИНИ

Гешев притеснен: Иска по-строг евромониторинг. Имало опити да се овладее съдебната система

.
Българската прокуратура е силно притеснена, че страната ни се връща с бързи крачки към престъпността от 90-те години. Затова обвинението е поискало по-сериозен диаолг с европейските институции и по-сериозно наблюдение на България по Механизма за върховенство на закона.
 

Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев след изслушването си в Комисията LIBE в Европейския парламент. Гешев вижда възход на телефонните измами, обикновените кражби и убийствата. Като причина обвинител №1 посочи липсата на взаимодействие между институциите и опитите за война със съдебната власт. Цената според Гешев ще платят българските граждани.

 

Гешев посочи, че българската прокуратура не води война с никого, но някой води война с нея.

 

"Българската прокуратура смята да води война с престъпността. В противен случай резултатът ще го усетят всички български граждани - бум на престъпността. Аз знам как се прави статистиката в МВР и, повярвайте ми, нещата не изглеждат така, както се представят", посочи Гешев.

 

Проблемът обаче не бил в личността му, смята Обвинител №1

 

"Не виждам какъв проблем е въпросът с личността ми. Аз съм главен прокурор и работата ми е да си върша работата. Ако си я върша така, както си я върша, много хора няма да ме харесват", отсече Гешев.

 

Главният прокурор коментира и напрежението между обвинението и Министерството на вътрешните работи. Заговори за репресиите върху симпатизанти на ДПС, от които се оплака и Мустафа Карадайъ. Темата стана повод за размяна на остри реплики между лидера на Движението и силовия министър Бойко Рашков.

 

“Имах срещи с представители на европейския парламент, които касаят върховенството на закона и правата на човека. При последните два избора за Народно събрание за съжаление се констатира от докладите заобикаляне и нарушение на закона, недокладване на прокуратурата на определени случаи, прилагане на изключението за извършване на претърсвания без разрешения на съда. Констатирани са спрямо малцинствени групи и хора в неравностойно положение нарушения, които могат да представляват престъпление. Притеснени сме от този подход и споделихме на евродепутатите, че трябва да има общи щабове между министъра на вътрешните работи и главния прокурор. Поканихме ги, но не се осъществиха такива щабове. Не ние нарушихме закона. МВР се опитва за съжаление да изземе правомощията на съдебната власт”, отсече Гешев. 

 

“Интересуваха ги по-конкретно определени съдебни производства. По тези въпроси българската прокуратура коректно всеки път е предоставяла писмени отговори. Случаят с “БарселонаГейт” не е приключил, защото са изготвени европейски заповеди за разследване до Испания, на които до момента няма отговор. Няма как да бъде приключено едно разследване, след като испанските съдебни власти не са отговорили, а българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанския закон”, обясни главният прокурор.


Въпрос на журналиста Атанас Чобанов за имотите на Гешев в чужбина и твърденията на вътрешния министър Бойко Рашков ядосаха главния прокурор. Той отказа да се занимава с “несериозни теми” и “фалшиви новини”.

 

“Нямам недекларирани имоти в чужбина. Нито жената до мен. Не разпространявайте фалшиви новини! Ще ви отговоря така - когато господин Рашков каже едно нещо, което е вярно, ще дам подробно интервю с Вас и ще Ви отговоря подробно”, посочи още Гешев.

 

Прокуратурата има желание да участва в съдебната реформа, категоричен беше Гешев. По думите му тя все още не е започнала, а това е от компетентността на законодателната власт.

 

“Аз съм свидетел на всички така наречени реформи от 94-та година. Основното в тях е едно - да завземеш определени позиции и да смениш няколко човека, за да можеш ти да упражняваш някакъв контрол. Никога тази реформа не е била консултирана с хората, които практикуват наказателно право - съдии, прокурори и следователи. Подозирам, че и сега ще се случи същото и резултатите ще са трагични и тъжни за съдебната система. Целта никога не е била ефективност на съдебната власт, а някаква политическа. Но сме готови да участваме в тази реформа. Надявам се някой да ни попита”, коментира Гешев. 

 

Следователите вече поискаха да участват в съдебната реформа, а Борислав Сарафов, заместник на Гешев и шеф на Националната следствена служба лично изпрати писмо, с което поиска хората от практиката да участват в изготвянето на реформите. Заговори дори за “тъмна стаичка”, в която се подготвят промените. 

 

“Понеже сега се развива теорията, че прокуратурата е виновна за всичко, държа да кажа - наказателното правосъдие е 10%от цялото правосъдие и при 96% от него има осъдителни присъди. Приемаме, че това не е така, добре. А останалите 10%? Всичко ли е наред там? Къде са сериозните интереси? В административното право? В търговското право?”, отсече обвинител №1.

 

По думите на Гешев проблемите в съдебната реформа е в много органи - в МВР, съда, процедурите и отговорността на магистратите. 

 

“Български магистрат не може да бъде наказан за почти нищо. Ако случайно бъде наказан и уволнен, съдът ще го възстанови, защото такова е българското законодателство”, смята Гешев.

 

Нямало проблем по думите му с отчетността на Обвинител №1.

 

“Както виждате - аз нямам проблем всяка седмица и всеки месец да съм в Народното събрание и да се отчитам пред него. Лятото ме извикаха без правно основание и аз отидох. Четири часа разговаряхме. Отчетността на главния прокурор е ясно уредена в закона - изготвя се доклад, представя се в Народното събрание, Висшия съдебен съвет. Ако някой го интересуваше толкова, колкото се твърди - докладът е внесен през месец май миналата година. Мен още не са ме извикали да ме изслушат”, посочи Гешев.

 

Темата за отчетността засяга законодателната власт, а не е проблем на главния прокурор и прокуратурата, посочи още Гешев. 

 

“Ние изпълняваме законите такива, каквито са. Ние не правим законите. Не мога да нося отговорност за нещо, което не зависи от мен. Така е уредена съдебната система”, обясни още Гешев.

 

Обвинител №1 коментира и искът на семейство Баневи в Брюксел. Гешев определи темата като несериозна, а целите - различни от юридическите.

 

Какви въпроси зададоха от Комисията LIBE към Гешев, може да видите тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 3139 |27.01.2022 Бивш военен министър: Путин иска да върне величието на СССР . 20| 5672 |27.01.2022 Неудобните въпроси към Гешев в Брюксел . 11| 3556 |27.01.2022 Делян Добрев поиска по-дълъг срок за предлагане на състав на КЕВР. Били само двама, нямало състезание . 15| 8217 |27.01.2022 Матросовци: Гешев не е недосегаем, а прокуртурата работи чудесно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads