Реклама / Ads
20| 5621 |27.01.2022 НОВИНИ

Неудобните въпроси към Гешев в Брюксел

.
28 въпроса ще бъдат зададени на премиера Кирил Петков, министрите от кабинета му и главния прокурор Иван Гешев. Неудобни питания не са спестени нито на изпълнителната власт у нас, нито на обвинението, става ясно от въпросника на Комисията LIBE в европейския парламент, където днес ще говорят Петков и Гешев. Изслушването тече в момента.
 

Ето какво ще питат членовете на комисията:

 

Въпроси към премиера Кирил Петков: 

 

С голяма загриженост проследихме публичните Ви изявления, в които внушавате, че "... нашата роля е да поставяме хора в прокуратурата, в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)..."? Бихме искали да помолим за допълнителни разяснения по това свое изказване.

 

Искаме писмено уверение, че съдебната реформа в България продължава и тя няма да се сведе само до кадрови промени. Във връзка с това бихме искали да попитаме за вашата позиция спрямо продължаващите призиви за оставка на главния прокурор и вашето разбиране дали подобни призиви не представляват пряко нарушение на принципа на разделение на властите и опит за упражняване на политическо влияние върху независимостта на съдебната власт.

 

Бихте ли уточнили какви са очакваните последици от инициираните от 45-тото Народно събрание промени в НПК и Закона за съдебната власт, които целят закриване на специализираното правосъдие във възможно най-кратък срок?

 

Бихте ли коментирали опитите за въздействие върху съществуващите структури в съдебната власт? Какви резултати очаквате от съдебните процеси срещу редица олигарси, заведени в тези специализирани съдилища и как можете да гарантирате, че няма да се направи опит обвиняемите лица да бъдат оправдани?

 

Бихте ли коментирали Решение № 16 на Конституционния съд на Република България от 27 октомври 2021 г., в което се посочва, че назначаването Ви за министър на икономиката е противоконституционно, тъй като умишлено сте подписали декларация с невярно съдържание относно наличието на канадско гражданство?

 

Въпроси към Надежда Йорданова, министър на правосъдието

 

Бихме искали допълнително разясняване на изявленията Ви по отношение на главния прокурор Иван Гешев, когато заявихте, че “за реакция е задействан целият възможен арсенал, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание". Освен това, когато встъпихте в длъжност като министър на правосъдието, направихте изявления, че върху прокуратурата ще бъде упражнен натиск чрез бюджета ѝ. Бихте ли ни дали допълнително обяснение на тези изявления във връзка с принципите на правовата държава, разделението на властите и независимостта на съдебната власт?

 

Въпроси към премиера и правосъдния министър

 

Възнамерявате да проведете редица реформи, както заявихте преди и след избирането си. По-специално, какви съдебни реформи възнамерявате да предприемете? Що се отнася до функциите на главния прокурор, какво ще предложите, за да приведете функционирането на тази служба в пълно съответствие с релевантната съдебна практика на ЕСПЧ, както и с препоръките на Венецианската комисия и Европейската комисия?

Ще се ангажира ли Вашето правителство винаги да се консултира с Венецианската комисия и да следи за изпълнението на нейните препоръки по отношение на всички съдебни и конституционни реформи, предложени в България?

 

Какво ще направи правителството, за да подобри положението на ромите в България? По-специално, какви действия ще предприеме вашето правителство, за да гарантира, че ромите ще имат по-голямо доверие в правоприлагащите органи и в органите, в които могат да подават жалби, като например Комисията срещу дискриминацията?

 

Както се споменава в различни доклади на Европейската комисия и GRECO, борбата с корупцията трябва да стане по-успешна, особено по отношение на високопоставени служители и политици. Какви планове възнамерява да представи Вашето правителство, за да засили борбата с корупцията? Ще се ангажирате ли да изпълните всички препоръки на GRECO? И ще вземете ли добри практики от други държави-членки на ЕС в борбата с корупцията? Ако да, кои?

 

По отношение на санкциите, предприети от САЩ срещу български служители по Закона “Магнитски”, как възнамерява вашето правителство да предприеме действия по тях? Ще доведат ли тези санкции до допълнителни разследвания? Установени ли са контакти с властите на САЩ относно тези санкции?

 

Що се отнася до правата на жените, вашето правителство ще се справи ли с ниския процент на докладване за домашно насилие? Вашето правителство ще се ангажира ли да ратифицира Истанбулската конвенция?

 

Въпроси към Атанас Атанасов, министър на културата

 

По отношение на свободата и плурализма на медиите и прозрачността на крайната действителна собственост на медиите, ще предложите ли промени, които да решат дългогодишните проблеми в тази област, повдигани многократно от европейски институции? 

 

Въпроси към главния прокурор Иван Гешев

 

По време на мисията на DRFMG (Мониторинговата група на LIBE) в България през септември 2021 г. Прокуратурата не беше в състояние да предостави актуална информация по няколко дела с висок обществен интерес. Бихте ли ни информирали за актуалното състояние на т.нар. разследване "Барселона гейт", както и на т.нар. разследване "Златните кюлчета", за които се твърди, че са свързани с бившия министър-председател Борисов? Като имате предвид, че първите медийни публикации, разкриващи евентуално участие на бившия министър-председател в корупционни схеми, се появиха преди почти 2 години, какви са основните причини, които пречат на прокуратурата да приключи работата по тези две дела?

 

От години насам се съобщава, че корупцията по високите етажи на властта в България е свързана с финансирането от ЕС на големи инфраструктурни проекти, по-специално изграждането и реконструкцията на високоскоростни пътища. Неотдавна Министерството на вътрешните работи обяви, че е открило голяма корупционна схема, прилагана по един от основните български магистрални пътища - "Хемус", в която се твърди, че са изчезнали милиарди евро. Въпреки че разследването все още е в ход, в медиите се появиха публикации, представящи нежеланието на прокуратурата да даде ход на разследването, тъй като е отказала да предостави свидетелска защита на един от основните свидетели по схемата. Статутът на защита на свидетел е бил използван в миналото и е широко приет инструмент на наказателното производство в много държави-членки. Какво е настоящото състояние на разследването и какви са мотивите, довели властите до заключението, че не е необходимо да се предоставя защита на свидетелите?

 

Какви конкретни действия ще предприеме главният прокурор, за да гарантира правилното разследване на насилието срещу журналисти?

 

Номинирането на българските делегирани прокурори в Европейската прокуратура се оказа доста голямо предизвикателство. През март 2021 г. Европейската прокуратура обяви, че 7 от първоначалните 10 кандидати на България не отговарят на необходимите изисквания и през април 2021 г. главният прокурор на Европейската прокуратура официално поиска нова номинация. През следващите месеци прокуратурата продължи да не приема някои от предложените от България кандидати, като за последно през януари 2022 г. прокуратурата обяви, че г-жа Анита Джамалова не отговаря на необходимите изисквания, определени в Регламента за прокуратурата. Как беше организирана процедурата по номиниране? Като имате предвид важността на работата на ЕПОО, какво доведе до толкова много неточности и пропуски в процедурата по номиниране?

 

Всички въпроси може да видите тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8178 |27.01.2022 Матросовци: Гешев не е недосегаем, а прокуртурата работи чудесно . 3| 3365 |27.01.2022 Комисията LIBE изслушва Кирил Петков и Иван Гешев . 23| 47514 |26.01.2022 Катя Илиева: Ако правителството не успее да се справи с Гешев, той ще се справи с тях . 7| 6915 |26.01.2022 „Коммерсантъ“: САЩ са дали писмен отговор на Русия по въпросите на сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads