Реклама / Ads
4| 3513 |18.05.2023 НОВИНИ

Гешев: Не съм ползвал безплатно Регентската къща и за 3 г. почти не съм ходил на ресторант

.
Главният прокурор Иван Гешев отрече да е ползвал за лични нужди почивната база на обвинението в Боровец. Това заяви той пред Пленума на Висшия съдебен съвет, който прие да обсъди сигнала на неговия заместник Борислав Сарафов. В едно от твърденията си Сарафов посочи, че Гешев се е настанил в Регентската къща безплатно.
 

“Не съм ползвал базите на прокуратурата извън спазване на правилата на прокуратурата и извън нормативните изисквания. В тази база се спазва редът, както и в останалите бази. Това може да се докаже през документи. Не ползвам аз базата, посещавали са я много лица от и извън съдебната власт. Това също може да бъде доказано с документи, както и със свидетелски показания от служители в базите. Предвид ситуацията около мен в последните години съм посещавал, с малки изключения, само бази на прокуратурата. Не мога да си позволя да посещавам други места. Не съм ходил почти на ресторант”, посочи Гешев. 

 

ФрогНюз припомня, че Сарафов обвини главният прокурор в това, че е присвоил почивната база на прокуратурата, известна като Регентската къща, а служителите в нея са започнали да работят като негова лична прислуга. 

 

“Тази къща е служебна база на прокуратурата на Република България, но до нея няма достъп никой от магистратите, защото господин Гешев я приватизира за собствено ползване”, посочи Сарафов. 

 

Къщата в действителност се стопанисва от Гешев. Служебният правосъден министър обяви, че къщата е предоставена за стопанисване като институция през 2017 г., а през 2021 г. от името отпада “почивна база”. Решението къщата да се стопанисва от Гешев е взето от Висшия съдебен съвет на 21 октомври 2021 година с 12 гласа "за" и един "против".

 

Членове на ВСС определиха като лъжи твърденията на Сарафов. Георги Кузманов посочи, че е ползвал и трите бази на обвинението - в Боровец, Цигов чарк и Витоша.

 

"И аз съм ходил там. Ходил съм по повод такива приятни събития, като рождени дни. Данните, изнесени в сигнала на Сарафов, не отговарят на истината. Сумати членове на ВСС сме били там и сме празнували рождени дни и не виждам лошо в това", присъедини се и Боян Новански.

 

Дебатът бе прекратен по искане на Гешев с мотив членовете на ВСС “да не се излагат пред българското общество”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2779 |18.05.2023 Сарафов VS. Гешев: ВСС ще гледа сигнала срещу главния прокурор на извънредно заседание . 6| 3004 |18.05.2023 Сарафов VS. Гешев: В НС изслушват началника на НСО и председателя на ДАНС . 13| 4240 |16.05.2023 Йордан Стоев потресен след новината, че е бил записан от Гешев: Току-що научих, не мога да повярвам . 17| 3963 |15.05.2023 Борислав Сарафов отговори на Гешев: Страхувам се за живота си, внезапно да бъда убит като прокурор Колев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads