Реклама / Ads
20| 13609 |10.03.2021 НОВИНИ

Евростат попари "статистиката" на Гешев и Терзийски - оказахме се първи и по престъпност

.
Иван Гешев и Ивайло Иванов ”вляво”
Всеки ден страната ни получава по някой звучен шамар за начина, по който се управлява и функционира. Те станаха толкова много, че на тупан сме се превърнали. Европейският парламент излезе с резолюция за ширещата се корупция, ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши върна 7 от предложените й 10 български прокурори, защото не стават за там, а двама американски сенатори поставиха под въпрос двустранните отношения между България и САЩ отново заради корупцията, зависимата съдебна система и липсата на свободни медии.
 

За съжаление и днес не ни се размина. Евростат /статистическата служба на Европейския съюз/ излезе с неприятната новина, че България е с най-високо ниво на престъпления, насилие и вандализъм в целия ЕС. Ако живеехме като отшелници и слушахме само нашите си вождове, щяхме да си мислим, че по-запазена от престъпници държава надали има в света. Само преди няколко дни МВР и прокуратурата отчетоха грандиозни успехи на този фронт. Според двете ведомства престъпността рязко е намаляла. Главният секретар на вътрешното ведомство Ивайло Иванов  гордо се изпъчи: „резултатите в борбата с престъпността са постигнати въпреки условията на пандемията“.

 

А помните ли обиколките на главния прокурор Иван Гешев по селата.  Той навести лично бабите и дядовците, станали жертва на апаши. И оттам каза, че обявява война на битовата престъпност. За забравилите тези каскетни  сценки ще припомним, че случките се разиграваха в началото на миналата година.  От тогава, обаче не сме се наслаждавали на подобни циркови изпълнения.  

 

Преди време главсекът Ивайло Иванов реши да ни успокои: "Резултатите, които сме постигнали, са безспорни.  Нашата страна е много сигурна. Няма място в България, на което да не може всеки да отиде без страх. Продължаваме да гоним основните си цели, а именно сигурността на българските граждани“. Или накратко казано - Иванов се опитва да ни убеди, че благодарение на тях, е  прекършен гръбнака на престъпността.

 

Ако пък решите да се заровите в статистиката на МВР за разкриваемостта на престъпленията и недай боже притежавате малко математически способности, ще разберете, че 100-те процента отдавна са ги минали. Многократно сме писали за начините, по които силовото ведомство си натъкмява статистиката, за да оправдае милиардът и много отгоре, който пилее за година. Вътрешното ведомство бяга като ужилено от предложението да се измерва усещането на хората за сигурност. Началниците се дърпат,  знаят, че ще лъсне измамата  и ще стане ясно, че и в тази сфера живеем в паралелен свят –единият, стъкмен за пред телевизора, само и само шефовете да блеснат пред когото трябва. И другият свят – на  реалните жертви, разбирайте всички нас.

 

Очаквано за това, че сме първи по престъпност в ЕС,  по върховете на държавата и този път ще се направят на „ни лук ял, ни лук мирисал“.  Все едно такова животно няма.  За сметка на това двама от тези, на които дължим този „ грандиозен успех“ – действащият все още министър Христо Терзийски и предшественикът му Младен Маринов са се запътили към парламента и очаквано скоро ще седнат като народни избраници в него. Тук, в България се благодари така. Но не за процентите,  а за други неща.

 

И хич няма да е изненада, ако след целодневно умуване, някоя държавна калинка не рече на всеослушание, че Евростат изразяват лична позиция и затова няма за какво да й се обръщаме внимание. А разни жълти издания да "изровят" как разни корумпирани и престъпни кариеристчета са се загнездили там и искат на всяка цена да ни очернят, защото завижнат на успехите ни.  Опит с подобно унизително поведение вече имаме.   

 

 

Ина Костадинова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7086 |10.03.2021 Евростат безцеремонно: България е рекордьор по престъпления и вандализъм в ЕС . 18| 11936 |18.12.2020 Само във Фрог: Попариха курсантите от Академията на МВР, тихомълком им намалиха драстично стипендиите . 13| 3742 |16.12.2020 Евростат затвърждава: Българите са най-бедни в Европа, дишаме прахта на Румъния . 21| 5585 |25.10.2020 Ананиев попари полицаите: 10 % ще е увеличението на заплатите им от догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads