Реклама / Ads
5| 3237 |21.07.2021 НОВИНИ

И КПКОНПИ хареса доклада на Брюксел

.
Антикорупционната комисия също прие положително вчерашния втори по рода си доклад за върховенството на закона в Европейския съюз. Прокуратурата също реагира позитивно. Това обаче е изненадващо, предвид факта, че докладът е поредният шамар за страната ни от страна на ЕС.
 

Докладът за върховенството на закона в държавите членки бе представен вчера. Това е вторият такъв документ. Първият бе публикуван миналата година, а освен това дойде в разгара на летните протести у нас. Той кореспондираше с исканията на площада за сериозни реформи, оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Вчерашния документ на Брюксел очерта същите предизвикателства, които и година по-късно стоят пред държавата ни - проблемите с отчетността, контрола и съдебната отговорност на главния прокурор, които все така остават нерешени. 

 

На този фон изниква логичният въпрос - на какво се радват прокуратурата и КПКОНПИ? Отговорите са два - или тези две институции живеят в балон, който няма нищо общо с реалността, или възприемат казаното селективно и то напълно целенасочено. 

До този извод се стига съвсем лесно. Ето например прессъобщението на подопечната на Сотир Цацаров институция се цитира следният текст: 

 

“Тази Комисия носи основната отговорност както за превантивните, така и за репресивните действия по отношение на корупцията по високите етажи на властта, воденето и управлението на публичния регистър на декларациите за имущество, наблюдението и предоставянето на становища по въпроси, свързани с конфликт на интереси, както и за отнемането на незаконно придобито имущество”. 

 

Пропуснато е обаче това, че липсват окончателни присъди за корупцията по високите етажи. Какво още отбелязват в доклада си от Брюксел по отношение на КПКОНПИ? Че през 2020 г. институцията е конфискувала 6,2 милиона евро незаконно придобито имущество, а 30 лица са санкционирани конфликт на интереси. В сравнение с 2019 г. се наблюдава спад (с около 20%) в брой извършени проверки, както и в получените доклади за предполагаеми нарушения свързани с корупцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4817 |16.07.2021 КПКОНПИ: Има данни за длъжностно престъпление на бившия зам.-министър Жени Начева . 4| 2974 |11.07.2021 Машинното гласуване не се хареса на сънародниците ни в Бурса . 5| 3440 |09.07.2021 Договор, подписан от бившия зам.-министър Начева, е даден на КПКОНПИ . 5| 3908 |05.07.2021 Заради свръхлуксозен автомобил на кмета: КПКОНПИ влезе в община Хаджидимово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads