Реклама / Ads
6| 3085 |12.07.2023 НОВИНИ

Прокуратурата още от 2020 г. си затваря очите за “Осемте джуджета” и никой не е наказан

.
Груби закононарушения, подбор на прокурори, необосновани решения, произвол, липса на капацитет и контрол за законност, уронване престижа на съдебната власт.
 

Това са част от фрапиращите констатации в доклада на Инспектората към Върховната касационна прокуратура по казуса “Осемте джуджета”, който бе обсъден на заседание на Висшия съдебен съвет миналата седмица, с който разполагат от “Дневник”

 

От него става ясно, че ръководството на прокуратурата е било наясно още през 2020 г. за погазването на закона и серията от нарушения на прокурорите, заели се със случая, който въвлече бившия следовател Петьо Петров - Еврото в скандал с подкупване на прокурори и превземане на бизнеси. 

 

Скандалното разследване на Антикорупционния фонд излезе на бял свят именно през 2020 г., когато страната се тресеше от антиправителствени протести срещу кабинета на Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Иван Гешев. 

 

Според доклада на прокурора Марио Василев от Върховната касационна прокуратура нарушенията от страна на прокурори и разследващи са били известни, но не са получили адекватна санкция. Проверката на инспектората към Върховната касационна прокуратура от 2020 г., разкрива, че заради бездействието на ръководители в прокуратурата са вършени неправомерни и незаконосъобразни действия, необосновани и произволни решения от страна на наблюдаващи прокурори по случая.

 

Неофициална оценка изчислява щетата на близо 5 млн. лева. По време на изслушването си във Висшия съдебен съвет Андрей Янкулов от АКФ обясни, че е напълно възможно страната ни да бъде осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

 

Тогавашният главен прокурор Иван Гешев, който бе отстранен предсрочно от поста си на фона на обвинения в държане на дела на трупчета, също е бил запознат с констатациите. Върху доклада е поставил резолюция “запознат съм”, но нищо не е последвало. 

 

Прокурорите, които са допуснали съществените нарушения, продължават да са част от системата. 

 

Наблюдаващите прокурори по разследването са четирима - Георги Мойсев (определен и работи активно в началото на разследването), Дилян Деянов (основен), Ивета Маркович (добавена) и Кирил Пейчинов (определен към финала). В момента, след закриването на спецпрокуратурата през 2022 г., всички те са преназначени в различни прокуратури. Георги Мойсев е редови прокурор в Софийската районна прокуратура, Дилян Деянов е назначен в Окръжната прокуратура в Перник, а Ивета Маркович - в Окръжната прокуратура в София. Кирил Пейчинов, с чието постановление са върнати иззетите злато и пари и който е разделил разследването на две с цел продължаващ арест на Явор Златанов, е назначен във Военноокръжната прокуратура в София.

 

Ръководителят на спецпрокуратурата по време на разследването Димитър Франтишек Петров се ползваше с доверието и подкрепата както на Иван Гешев, така и на предшественика му Сотир Цацаров. През март 2021 г. прокурор Франтишек беше повишен в ранг прокурор от ВКП и ВАП, а в момента работи в Софийската окръжна прокуратура.

 

На две инстанции е отказано на Франтишек да бъде наложено дисциплинарно наказание - през юли 2022 г. Върховният административен съд потвърждава решението на Прокурорската колегия от март 2022 г.

 

През последните седмици доскорошния съратник на Гешев Борислав Боби Сарафов, който се разграничи от доскорошния си началник, а след това бе временно назначен на поста му, след като Гешев бе отстранен, се зарече да стигне до дъното на случая и назначи проверки. Докъде ще стигнат те, предстои да стане ясно. 

 

Докладът на инспектората констатира серия от нарушения на закона, произвол и липса на санкции. В него има критични изводи за ръководството на специализираната прокуратура, която е под опеката на Валентина Маджарова. Именно тя нарече “Осемте джуджета” “семейна драма”. Докладът посочва, че институцията не е имала капацитет да проведе качествени проверки и да избегне негативните обществени реакции. В изводите са посочени "груби закононарушения", които е следвало да получат адекватно санкциониране.

 

Ръководството на прокуратурата е останало безмълвно и за констатацията, че целият казус е можел да има друго развитие, ако са били взети своевременни мерки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2624 |07.07.2023 Атанас Славов: Независимост на съдилищата и отчетност на прокуратурата - само през промени в Конституцията . 1| 2547 |05.07.2023 ВСС остави без разглеждане искането на Гешев да напусне прокуратурата . 1| 2637 |03.07.2023 СГС: Прокуратурата да се занимае по-сериозно с полицаите, ескортирали надрусания Любенов . 0| 2623 |30.06.2023 Протестиращи сърби затварят основни пътни артерии в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads