Реклама / Ads
13| 6370 |28.10.2021 НОВИНИ

”Осемте джуджета” било семейна драма. А разказът за овладяната съдебна система?

.
Валентина Маджарова, шефка на Специализираната прокуратура
Специализираната прокуратура не вижда нищо нередно или притеснително в едно разследване на НПО, което разкри как съдебната система и институциите се използват като бухалки от шепа хора и завземат бизнесите, превърнали се в апетитна хапка някому. Цялата история според важната и добре работеща институция била “семейна драма” и нищо повече. Печално известната присъда - няма данни за престъпление.
 

Сагата “Осемте джуджета” разказва за един семеен спор между баща и син - Илия и Явор Златанови. Всъщност обаче разкри как с помощта на влиятелни посредници в съдебната власт и в частност прокуратурата един бизнес може с лека ръка да бъде заграбен. В посегателството участват Министерството на вътрешните работи, частни охранителни фирми, адвокати, прокурори. Замесен в скандала е бившият шеф на Столичното следствие - Петьо Петров с прякор "Еврото". Златанови са принудени да прехвърлят целия си бизнес под натиск и заплахи. 

 

Миналата седмица ФрогНюз ви разказа и как в посегателството върху бизнеса на Илия Златанов участва и бившият вътрешен министър Младен Маринов, сдобил се някак с една от взетите на бизнесмена коли - джип Тойота “Тундра”. 

 

Според шефката на институцията Валентина Маджарова случаят е изяснен. Позицията е изразена пред “Свободна Европа”. Спецпрокуратурата не вижда нищо повече от един семеен спор. 

 

Специализираната прокуратура е сляпа за този казус. По всичко друго се чака. 

Съвсем наскоро служебният вътрешен министър Бойко Рашков сезира прокуратурата за разгласяването на СРС от страна на държавното обвинение. Проверката срещу главния прокурор Иван Гешев вече била извършена, обяви Маджарова. В момента тече едномесечен срок, в който наблюдаващият прокурор да прецени дали да образува досъдебно производство, или да откаже. 

 

Случаят с къщата в Барселона, който замеси името на бившия премиер Бойко Борисов в схема за пране на пари също чака своето развитие. Маджарова обясни, че се чака изпълнението на няколко Европейски заповеди за разследване, отправени от страна на българската прокуратура до Испания. 

 

Иначе - спецпрокуратурата работи. Работи добре. Работи бързо. Бори организираната престъпност и олигарсите с много пари. Това е лайтмотивът, който ни залива от вси страни още откакто се появиха намеренията за закриването на специализираното правосъдие. Повод за тези искания е неефективната работа на тези институции. В не един и два критични доклада за България се посочва липсата на осъдени за корупция по високите етажи. 

 

Последва обаче остра реакция от политици и хора в съдебната власт. Имаше дори протест на магистрати. Основният мотив - ако специализираното правосъдие се закрие, може да се стигне до "масова амнистия на обвиняеми и подсъдими" и блокиране на "българското участие по международни разследвания".

 

 

Валентина Маджарова за пореден път отхвърли критиките и заяви, че Специализираната прокуратура не работи като “шпицкоманда” на бившите управляващи. 

"Прокурорът не се води от политическата принадлежност на когото и да е. Прокурорите по закон сме аполитични. А и обясних, че едва няма и пълни четири години, в които ние можем да повдигаме обвинения на действащи или недействащи министри. За да стигне прокурорът до извод, че доказателствата са достатъчни, има едни структури и едни служби, които преди това трябва да си свършат работата", коментира тя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3357 |15.10.2021 Шефът на ”Топлофикация”: Би било апокалипсис, ако спрем да работим . 13| 5534 |15.10.2021 Евгений Дайнов: Чудо би било да имаме президент още на първи тур . 25| 4155 |13.10.2021 Пакетирането на ГЕРБ и ДПС било пропагандна теза, според Тома Биков, но... . 9| 3802 |05.10.2021 Цацаров щял да съди АКФ заради ”Осемте джуджета” и интервюто със Златанов - син

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads